• 19/06/2024

Centrum Kauwenberg UAntwerpen viert 50-jarig bestaan met expositie

ANTWERPEN – Vandaag, de dag van het wereldwijde verzet tegen armoede, viert armoedeorganisatie Centrum Kauwenberg haar 50ste verjaardag. In de gebouwen van UAntwerpen stelt ze samen met de Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding foto’s en verhalen tentoon van mensen in armoede.

Centrum Kauwenberg, gevestigd op de Ossenmarkt in de Antwerpse studentenbuurt, strijdt al een halve eeuw tegen armoede. De werking brengt mensen in armoede en andere mensen samen en draagt zo bij tot de bestrijding van armoede vanuit de ervaring van de mensen zelf. Hoofddoel is het wegwerken van sociale uitsluiting van mensen die in armoede leven. De werking focust op het mondiger en sterker maken van mensen en hen te betrekken in het verenigings- en culturele leven.

Om de 50ste verjaardag luister bij te zetten, werkte het centrum een expositie uit. Op de tentoonstelling, die plaatsvindt in Gebouw B van de Stadscampus van UAntwerpen (Prinsstraat 13) kan je een collage bewonderen met beelden van de werking van Centrum Kauwenberg en heel wat portretfoto’s van mensen in armoede. Bij de portretten hangt telkens een QR-code. Die kan je scannen met een smartphone om een geluidsfragment te beluisteren waarin deze mensen over zichzelf vertellen. Wie geen smartphone heeft, kan er eentje lenen (in ruil voor een waarborg zoals een identiteitskaart) in het Agora Caffee op de campus.

Vanavond vond de officiële opening plaats. Verscheidene mensen – waaronder Heidi Degerickx van het Netwerk tegen armoede en Pieter Cools – namen het woord over Centrum Kauwenberg. De geschiedenis en de toekomst van het centrum werden uit de doeken gedaan. Nadien was er een optreden van koor ‘Onze Rijkdom’, bestaande uit mensen die ervaring hebben met armoede. Ze maken zelf nummers over het thema en brengen die naar het grote publiek. Tenslotte werd de tentoonstelling officieel geopend met een receptie.

Info: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/usab/nieuws/fototentoonstelling/

http://www.kauwenberg.be

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten