• 20/06/2024

Campenaerts haalt opnieuw onderste uit de kan, Huybs in kopgroep van de dag

DIEST – Fraai weer en een mooi deelnemersveld voor de tiende editie van Dwars door het Hageland, rekening houdend met het feit dat men in de Dauphiné aan het slotweekend bezig is en morgen de Ronde van Zwitserland van start gaat.  Twee inwoners van de provincie Antwerpen reden zich in de kijker: Victor Campenaerts – of wat had u gedacht – en de jonge Ward Huybs uit Herselt.

177 kilometer en veertien onverharde (goed voor 41 kilometer) kasseistroken lagen op de renners te wachten. De start werd gegeven in Aarschot en de renners vertoefden voortdurend in de buurt van de Demervallei. Na een eerste lus van 68 kilometer kwam men voor het eerst door op de Citadel van Diest. Vervolgens wachtte een tweede grote ronde van 62 kilometer, waarna nog twee kleine omlopen moesten worden afgelegd met daarin het Prinsenbos in Scherpenheuvel– een onverharde strook van 1,8 kilometer -, de Demerdijk in Zichem –vier kilometer op onverharde wegen – en uiteraard de slotklim richting Citadel.

Zes World Tourteams namen de start, waaronder uiteraard opnieuw Lotto Soudal, nog steeds op zoek naar broodnodige punten zodat men ook de volgende twee seizoenen als World Tour-ploeg kan blijven doorgaan. Ook nu knapte Victor Campenaerts bijzonder veel werk op. Net na de eerste doortocht op de Citadel kwam hij ten val maar zonder veel erg. Bij de tweede passage op de Demerdijk kon Campenaerts zijn plaats in het peloton weer innemen. Bij de laatste doortocht op de zwaarste strook uit de finale schakelde Campenaerts nog een keertje naar de hoogste versnelling. Toen Riesebeek een demarrage plaatste moest de gewezen Antwerpenaar hem laten gaan. Geen schande want opnieuw had hij het beste van zichzelf gegeven.

Voor het overige konden niet veel gouwgenoten een hoofdrol opeisen. De vlucht van de dag bestond uit vijf renners, allemaal landgenoten: naast Kobe Van Overschelde, Joseph Thomas, Jens Reynders en Simon Daniels was dat Ward Huybs. De renner uit Herselt is nog maar negentien en maakt deel uit van het Baloise Trek Lions-team met Thijs Aerts en Thibau Nys als bekendste ploegmaats. Huybs deed zijn deel van het werk maar diende extra inspanningen te leveren toen hij moest achtervolgen op zijn vluchtgenoten na een lekke band.  Met nog 23 kilometer te gaan, bij de tweede doortocht aan de aankomst –  nadat de vijf al een tijdje waren ingehaald, – stapte hij uit de wedstrijd. Ploegleider Eric Braes: ‘Opdracht volbracht. Het was zijn taak om zich in de kijker te rijden en daar is hij in geslaagd.’ De ambities van Huybs liggen vooralsnog in het veld. Sven Nys bestempelde hem als een groot talent. ‘En dat respect is wederzijds’, verklaarde Huybs eerder. ‘Nys is altijd mijn idool geweest.’ Eerder dit jaar werd Huybs 29ste in de Antwerp Port Epic. In de top acht finishten zes Belgen maar ook hier geen enkele Antwerpenaar en we vrezen dat dit morgen in de Elfstedenronde niet anders zal zijn. De plaatsen één en twee waren vandaag voor renners van Alpecin-Fenix. De Nederlander Oscar Riesebeek pakte zijn eerste zege bij de profs. Het zag er lang naar uit dat hij zou gegrepen worden met de Citadel in zicht maar uiteindelijk gebeurde dat net niet. ‘Vandaag hebben we als ploeg gewonnen’, zei hij. Kopman Gianni Vermeersch, tweede in de uitslag, zat met een dubbel gevoel. ‘Een mooie prestatie van ons team maar ik had ook graag gewonnen.’ Florian Sénéchal werd derde.

Edwin  MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten