Campagne rond voorlichting over apenpokken gelanceerd tijdens Antwerp Pride

ANTWERPEN – Sensoa en het Agentschap Zorg en Gezondheid nemen initiatieven voor het sensibiliseren van de doelgroep rond het apenpokkenvirus. Tijdens de Antwerp Pride zal Sensoa ter plaatse vragen van bezoekers beantwoorden en juiste informatie over het virus verspreiden. Uitbaters van sekshoreca werden preventief ingelicht over hoe het risico op besmetting te beperken. Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid, versterkt de informatievertrekking en sensibilisering rond het apenpokkenvirus. Voortaan kan iedereen bij de infolijn 1700 terecht voor vragen of algemene informatie over de apenpokken.
Crevits: ‘Via Sensoa merken we een toenemende ongerustheid ten aanzien van het apenpokkenvirus binnen de LGBTQ+-gemeenschap. Er is in deze fase absoluut geen reden tot paniek, er is geen risico op overdracht door bijvoorbeeld samen feest te vieren. Het is wel belangrijk om mensen goed te informeren.’ De voorbije maanden zijn er diverse initiatieven genomen om informatie te verstrekken over het apenpokkenvirus. Burgers, huisartsen en organisaties krijgen regelmatig informatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid over de ziekte, vaccinatie, staalafnames,… Het Instituut voor Tropische Geneeskunde stelt actuele informatie ter beschikking en geeft antwoorden op veel gestelde vragen. Sensoa zorgt voor sensibilisering in de gemeenschap van homo en biseksuele mannen met wisselende seksuele contacten, de groep waarbij het virus vooral wordt vastgesteld.
De 1700 infolijn wordt ingeschakeld voor algemene informatie over de epidemie of vragen over preventieve maatregelen, testen en vaccinatie. Van daaruit zal er ook doorverwezen worden naar huisartsen of andere nuttige organisaties. Burgers kunnen bij de infolijn terecht tijdens weekdagen van 9 tot 19 uur. Dit weekend, naar aanleiding van de Antwerp Pride, wordt er uitzonderlijk in telefonische permanentie voorzien via het contacttracingscenter. Sensoa zal op de Antwerp Pride vragen beantwoorden en informeren. Er zullen ook kaartjes uitgedeeld worden met een QR-code die doorverwijst naar de website met alle juiste informatie over het virus. Sensoa neemt ook deel aan de stoet.
Via het Agentschap Zorg en Gezondheid wordt de contacttracing verdergezet. Besmette personen en hun hoog-risicocontacten worden gecontacteerd. Zorg en Gezondheid neemt telefonisch contact op met de personen die positief zijn getest op apenpokken. Tijdens het telefoongesprek worden de geldende richtlijnen uitgelegd en worden de contacten in kaart gebracht. Die worden op hun beurt gecontacteerd.
Het contactopsporingsonderzoek is zeer tijdsintensief en het resultaat is ondanks de inspanningen vandaag relatief beperkt. Dit heeft te maken met het feit dat besmette personen vaak geen contactgegevens hebben van de personen met wie ze nauw (seksueel) contact hadden en/of met de privacygevoelige context. Veel homomannen verwittigen zelf al hun contacten wanneer ze een positieve diagnose krijgen. Crevits: ‘De contactopsporing valt of staat met de bereidheid om open te communiceren. Het is van groot belang dat besmette personen er vertrouwen in hebben. Onze contactonderzoekers werken op professionele en vertrouwelijke wijze. Zo wordt een hoog-risicocontact niet verteld wie de besmette persoon is. Het is dus belangrijk om niet te zwijgen, open communicatie verkleint het risico op verdere verspreiding van het virus.’ Besmette personen die niet via de telefoon hun contacten meegeven, kunnen dit anoniem via www.partneralert.be doen. (EM / Foto Zorg en Gezondheid)