• 28/02/2024

Campagne ‘Allemaal Antwerpenaar’ tegen discriminatie krijgt een vervolg

ANTWERPEN – Stad Antwerpen lanceert de vervolgcampagne van Allemaal Antwerpenaar. In deze campagne roept de stad elke Antwerpenaar op om te reageren als het misloopt en zo actief mee te bouwen aan een diverse stad waar iedereen zichzelf kan zijn ongeacht gender, leeftijd, religie, seksuele voorkeur, etnisch-culturele achtergrond of beperking. Ook bedankt de stad Antwerpenaren die opkomen voor hun stadsgenoten.

Op maandag 21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een goed moment voor de stad om haar inwoners op te roepen om hun steentje bij te dragen. Door zich uit te spreken, tussen te komen en te reageren, kan je anderen helpen bij gevallen van grensoverschrijdend en discriminerend gedrag. In deze campagne vertellen Antwerpenaren over hun ervaringen en de hulp die zij van anderen kregen. De stad wil op die manier stadsgenoten informeren, inspireren en bedanken. De campagne is te zien op straat, op het openbaar vervoer en op sociale media. In de Stadsfeestzaal staat een installatie waarop de stad ‘merci-boodschappen’ verzamelde. Bezoekers wandelen onder deze constructie langs de verschillende kaartjes die hierin zijn opgehangen. Op die kaartjes staan bedankingsboodschappen. Vanaf 21 maart vind je de installatie in het Centraal Station.

Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor marketing & communicatie: ‘Het is niet oké dat mensen niet reageren op intimidatie. Natuurlijk weten we dat het niet altijd makkelijk is in te gaan tegen intimidatie, daarom moeten we er als stad voor zorgen dat mensen de moed hebben om dit een halt toe te roepen en op te komen voor zij die geïntimideerd worden. Daarnaast willen we de moedige mensen bedanken die net wél in de bres springen. En we willen het hier niet bij laten. De gehele legislatuur werken we verder onder de noemer ‘allemaal antwerpenaar’ om ook discriminatie en intimidatie tegen te gaan.’

In totaal zijn er veertien verhalen, waarvan er negen online staan uitgeschreven en vijf zijn opgenomen in een podcast. Een van die getuigenissen uit de podcast komt van Anouch (links op de foto). Zij kwam in aanraking met intimidatie in het Antwerpse nachtleven, waar ze werd lastig gevallen op een feestje. De dader raakte haar op een ongepaste manier aan en werd ook fysiek agressief. Zij wil daarom haar vrienden bedanken dat die zijn tussengekomen. Ook Jonas, een jonge Deurnenaar, deelt zijn verhaal. Hij neemt je mee naar het moment waarop hij in aanraking kwam met discriminatie, toen hij met zijn vader de hond uitliet. Gelukkig kon zijn papa tussenkomen. Daarvoor wil Jonas hem graag bedanken.  Acteur en theatermaker Stefaan Degand praat de podcast afleveringen aan elkaar. Hij is zelf ook al getuige geweest. Hij wil dan ook graag andere mensen inspireren om actie te ondernemen in zo’n situaties.

De stad Antwerpen informeert ook over hoe je op een veilige manier kunt ingrijpen als je ziet dat anderen worden lastig gevallen.  Daarnaast bieden de stad en Atlas, integratie & inburgering Antwerpen, een vorming aan om de stap te zetten van passieve naar actieve omstaander. Karim Bachar (Vooruit), schepen voor gelijke kansen: ‘We willen de Antwerpenaar op een zeer laagdrempelige manier tonen hoe je op een veilige manier kan reageren op discriminatie, racisme of intimidatie.  De vorming is gratis en staat open voor organisaties en voor iedere Antwerpenaar die interesse heeft.’ Stad Antwerpen neemt zelf heel wat initiatieven om inwoners te helpen zich 100 procent  Antwerpenaar te voelen. Je vindt ze, samen met de verhalen, allemaal terug op www.allemaalantwerpenaar.be.

Edwin MARIËN

Foto: Stad Antwerpen  – Videoreportage Guy Van Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten