• 17/06/2024

Camine Van Hoof (Kontich) uitgeschakeld, Tinne Gilis (Geel) hoopt op medaille

KONTICH – Je zou het niet zeggen dat de provincie Antwerpen goed vertegenwoordigd is op de Wereldspelen in Birmingham. Dat komt omdat de ploeg in het touwtrekken en de korfballers nog niet in actie zijn gekomen. Voorlopig moeten we het doen met nog maar één deelneemster in competitie, Camine Van Hoof uit Kontich – deeluitmakend van de Merksemse Battle Droid Crew – die, zoals verwacht, werd uitgeschakeld in de kwartfinales van het breaking.

De 25-jarige Van Hoof moest het in de kwartfinale afleggen tegen de Japanse wereldkampioene Ami Yuasa, die uiteindelijk goud won.  Zilver ging naar de Amerikaanse Sunny Choi – waartegen Van Hoof nog verloor in haar kwalificatiegroep. Het brons was voor de Japanse Ayumi Fukushima. Van Hoof is de enige Antwerpse die vandaag in competitie komt.

Ondertussen is het aantal Belgische medailles gestegen naar vijf. Na de vier medailles voor Bart Swings in het skeeleren behaalde Jérémy Lorsignol brons in de freestyle-competitie van parcour, een onderdeel van de gymnastiek. Een andere kandidaat op een medaille is Tinne Gilis (zie foto) uit Geel – geboren in Mol –  in het squash.

Tinne (WSF-13) opent donderdag  haar tornooi in de achtste finales tegen de Colombiaanse Maria Moya Lopez (WSF-289) of de Canadese Nikki Todd (WSF-87). De loting werd afgelopen donderdag uitgevoerd. Als reekshoofd is Gilis vrij in de eerste ronde.

Initieel zou Nele Gilis (WSF-12) België vertegenwoordigen, maar zij blesseerde zich en werd door haar jongere zus vervangen. Tinne:  ‘Ik ben uiteraard heel opgewonden omdat ik België mag vertegenwoordigen op deze Wereldspelen. Ik vind het heel jammer voor Nele maar anderzijds kijk ik er erg naar uit om de kleuren van mijn land te verdedigen. Dat is een hele eer. Ik ben nog nooit in Alabama geweest. Het worden mijn eerste Wereldspelen. In 2017 was ik er in Wroclaw ook wel bij, maar alleen om voor Nele te supporteren omdat ik toen zelf geblesseerd was. Het was toen ook voor haar de eerste keer dat ze deelnam. Dit wordt dus een hele nieuwe ervaring. Ik ben dan ook nog eens topreekshoofd, maar ga proberen me geen extra druk op te leggen. Wel hou ik van een uitdaging en dus is een medaille het doel. België behaalde nog nooit eremetaal in het squash op de Wereldspelen. Daar wil ik verandering in brengen. Ik ga mijn best doen om ervoor te zorgen dat mijn landgenoten trots op me zullen zijn.’

‘Ik ben altijd zo vereerd wanneer ik voor België mag uitkomen. Wat het hier nog specialer maakt is dat ik deel uitmaak van Team Belgium, dat bestaat uit atleten die diverse sporten vertegenwoordigen. Het zal een heel nieuwe ervaring voor mij zijn. Ik behoor tot de topspelers. Dat is uiteraard plezierig maar ik ga niet teveel druk op mezelf leggen, ook omdat het een heel lang seizoen was en er heel wat squashtornooien stonden geprogrammeerd. Ook al zal het moeilijk worden, ik hou wel van de uitdaging. Ik ga echter dag per dag bekijken hoe ik me voel want elke dag is anders. Je weet nooit wat zal gebeuren. Ik ben opgewonden en ik kan alleen maar het beste van mezelf geven.’

Tinne behoort al jarenlang tot de top 25 in de wereld. Ze werd prof in 2014 en behaalde toen voor het eerst een kwartfinaleplaats op de PSA-tour. In die wedstrijd werd ze verslagen door haar zus.

Vannacht en morgen dinsdag komen er geen Antwerpse atleten in actie in Birmingham.

Edwin MARIËN

Foto Team Belgium

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten