• 03/12/2023

Camine Van Hoof uit Kontich wacht vannacht zware opdracht op Wereldspelen

ANTWERPEN – De Wereldspelen in het Amerikaanse Birmingham zijn drie dagen ver en ons land heeft al vier medailles: drie gouden en één bronzen, allemaal op naam van Bart Swings in het skeeleren. Vanochtend (vanmiddag bij ons) kwam ook de eerste atlete uit onze provincie in actie: Camine Van Hoof (uit Kontich) in het breakdancen. Zij maakt deel uit van de Merksemse Battle Droid Crew en kon zich kwalificeren voor de kwartfinales van vannacht maar daarin wacht haar een schier onmogelijke opdracht.

Breaking (ook wel b-boying of b-girling genoemd) is een urban dansstijl die halverwege de jaren ’70 ontstond in de wijk Bronx in New York City. In de daaropvolgende 40 jaar is Breaking van de Bronx-roots uitgegroeid tot een internationaal erkende culturele kunstvorm, met elementen van urban dance verweven met buitengewone acrobatiek. Breaking is één van de weinige danssportdisciplines die in een head-to-head-formaat worden betwist. De deelnemers nemen het tegen elkaar op in een break-battle van één minuut.

Breakdance wordt in 2024 in Parijs een Olympische discipline. In ons land wordt de sport gedomineerd door Camine Van Hoof (25), die wijsbegeerte studeerde aan de UAntwerpen. Het Belgisch kampioenschap werd in 2019 nog maar voor de  eerste maal georganiseerd. Van Hoof: ‘Breakdance is een aparte cultuur met eigen termen. Maar het is wel de max. ‘

Acht jaar geleden maakte Van Hoof voor het eerst kennis met de sport. ‘Ik zag een demonstratie-battle in Antwerpen en vond het bijzonder cool. Meer had ik niet nodig om het zelf eens te proberen. En ik kreeg meteen de smaak te pakken. Meer zelfs, ik was er gek van. Je moet  hier keihard voor trainen. Zes dagen per week ben ik in de weer en is het zaak om telkens weer op zoek te gaan naar nieuwe moves. Het komt er immers op aan om de perfectie zoveel als mogelijk te benaderen. Maar goed, je kan nog zoveel trainen als je wil: aan het eind ben je afhankelijk van wat de jury beslist. Bijkomende moeilijkheid is dat je nooit weet welke muziek je gaat krijgen. Dat is een ingeving van het moment van de DJ. Je moet je als het ware gooien in de eerste noot en je dan laten leiden door wat je hoort.’

‘Het mooie aan breakdance is dat het een sport is waar je als vrouw op dezelfde manier wordt behandeld als een man. En dat is in sommige sporten weleens anders. In de aanloop naar een belangrijke battle kan het door stress of een druk voorbereidingsschema mentaal soms zwaar worden. Ik probeer dus steeds te zoeken naar een goede mindset. Ik luister vaak naar motivatiespeeches, die maken me helemaal ‘ready’ voor de Battle. ‘If you believe it, you can achieve it.’ Ook probeer ik me de battle echt in te beelden, wat ervoor zorgt dat ik beter voorbereid ben. ‘Camine is de hartsvriendin van comedienne Soe Nsuki. Begin dit jaar organiseerden ze in de Arenberg ‘Break Buddies’.

Op de Wereldspelen moest Van Hoof in haar eerste battle uitkomen tegen de andere Belgische deelneemster, Maxime Blieck (23). Ze won met 2-0. Ook in haar tweede wedstrijd – met de Poolse Paulina Joanna Starus (31) als tegenstandster werd het 2-0 maar nadien ging ze onderuit tegen de Chinese vice-wereldkampioene Sunny Choi (33). Als tweede van groep D plaatste zij zich wel voor de kwartfinales maar daarin wacht de wereldkampioene Ami Yuasa (24) uit Japan. Een schier onmogelijke opdracht.

Edwin MARIËN

Foto FB

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten