• 20/06/2024

#ByeByeGazon gaat van start in Brecht en zeven andere Antwerpse gemeenten

BRECHT – Vanmiddag werd de campagne #ByeByeGazon afgetrapt in Brecht. Ambassadeur Dieter Coppens (zie foto) en de leerlingen van gemeentelijke basisschool De Sleutelbloem vernatuurlijkten gezamenlijk een stukje gazon vernatuurlijken.

Hierna ondertekenden  burgemeesters en schepenen van de deelnemende gemeenten het #ByeByeGazon-charter.

‘Maak van uw gazon een biodivers paradijs en draag bij aan een hittebestendiger klimaat met de actie #ByeByeGazon. ‘ Twee jaar geleden was Zoersel de eerste gemeente die officieel deelnam aan de campagne.

Vorig jaar werd de campagne verder opgepikt door vijf omliggende gemeenten (Brecht, Malle, Ranst, Schilde en Zandhoven). Nu is de campagne uitgegroeid tot een beweging waar zestien gemeenten, verspreid over elke Vlaamse provincie, aan deelnemen. Boechout en Wijnegem zijn de twee gemeenten die er voor onze provincie zijn bijgekomen.

Voor de derde keer kan men op Dieter Coppens rekenen om burgers te motiveren om hun tuin te vernatuurlijken via zijn nuttige tips en tricks.

De korte videoboodschappen van Dieter Coppens inspireerden vorig jaar heel wat burgers, schoolkinderen én groendiensten. Samen werd er in Zoersel, Brecht, Malle, Zandhoven, Ranst en Schilde bijna 100 000 vierkante meter gazon verwilderd.

Dit jaar is de missie van #ByeByeGazon: alle Vlaamse steden en gemeenten laten meedoen met de meest impactvolle én tegelijkertijd meest eenvoudige campagne om ons groen te verduurzamen.

Coppens: ‘Als elke Vlaming met een tuin één vierkante meter gras laat groeien, verdubbelen we het natuurgebied in Vlaanderen.’

‘Stop met het wekelijks maaien van uw tuin en berm en help zo mee aan een groter succesverhaal. Wat begon in Zoersel en werd opgepikt door vijf omliggende gemeenten is uitgegroeid tot een groot succes.’

‘Wetenschappers trekken aan de alarmbel. De natuur gaat in snel tempo achteruit. Veel mensen maken zich hier zorgen over, maar weten niet hoe ze kunnen helpen. Als burger kan je een verschil maken door gewoonweg luier te zijn.’

‘Denk bijvoorbeeld aan het minder maaien van je gazon of berm. Het beste advies is lui tuinieren. Kies een stukje tuin uit van minstens één vierkante meter en maai het slechts twee keer per jaar (eind juni en eind september).’

‘Voer maaisel af en vul het aantal vierkante meters wildere tuin in op www.byebyegazon.be/doe-mee en klik vervolgens op je gemeente en maak kans op een leuke prijs.’

Met de gratis bermbordjes kunnen inwoners niet alleen hun tuin, maar ook hun berm laten verruigen voor een fleurige natuurboost.

De berm is openbaar terrein waardoor de gemeente verantwoordelijk is voor het maaien ervan, tenzij inwoners gebruik maken van de handige bermbordjes, te bestellen op www.byebyegazon.be/bermbordjes en nadien op te halen in het administratief centrum van je gemeente. (EM / Foto LUCID)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten