• 20/05/2024

Buurtsportwinkeltje opent voor mensen met verhoogde tegemoetkoming

MECHELEN – Personen met een verhoogde tegemoetkoming kunnen vanaf vandaag terecht in het Buurtsportwinkeltje. Dat is een initiatief van Buurtsport Mechelen, dat zo haar steentje bijdraagt om sport toegankelijker te maken. De winkel is een verkoop- en ontmoetingsplek: je kan er shoppen voor tweedehands sportkledij en -materiaal, maar je krijgt er ook informatie over het Mechelse sportaanbod bij een tas koffie. Heb je sportgerief in goede staat en gebruik je het niet meer? Lever je spullen dan in bij het Buurtsportwinkeltje en maak er iemand anders blij mee.

Heel wat mensen ervaren drempels om te gaan sporten. Eén van die drempels is de aankoop van kledij en materiaal. Heel wat Mechelse sportclubs vonden al hun weg naar Buurtsport Mechelen, dat op die manier regelmatig tweedehandsgerief binnenkrijgt. Buurtsport kwam zo op het idee om die donaties in een duurzaam concept te gieten. In de lente van 2022 lanceerde de organisatie een oproep aan clubs en particulieren om zoveel mogelijk sportkledij en -materiaal te doneren, in samenwerking met onder meer AGB Sport Actief Mechelen en de Sportraad. De sportspullen moesten wel in goede staat zijn. De oproep kreeg ruime respons. Dat resultaat kan je nu bewonderen in het Buurtsportwinkeltje.

Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen voor sport: ‘Het Buurtsportwinkeltje is dus een tweedehandsshop waar we sportkledij- en materiaal een nieuwe thuis geven. Het concept is in het leven geroepen voor Mechelaars in een kwetsbare situatie. Bij het recht op een verhoogde tegemoetkoming krijgen ze jaarlijks één buurtsportkaart, waar ze een symbolisch bedrag voor betalen. Met die kaart kunnen ze sportspullen shoppen voor maximum vijftien punten. Een paar sportschoenen is bijvoorbeeld drie punten waard. Van zodra de kaart vol is, is het shopkrediet op voor dat jaar. Zo krijgt iedereen de kans om iets te kopen.’

T-shirts, trainingspakken, zwemkledij, shorts, sportschoenen maar ook tennisrackets, ballen, skeelers, beschermingsmateriaal, skateboard, surfpak, badmintonracket, hockeysticks,… Je kan het allemaal vinden in de winkel. De verkoop van deze zaken maakt dat het Buurtsportwinkeltje steeds op zoek is naar bruikbare sportspullen in goede staat. Je kan als particulier of sportclub daarom steeds je kledij of materiaal doneren, en clubs kunnen een inzamelbox aanvragen. Wanneer die vol is, komt Buurtsport hem gratis oppikken.

Labsir: ‘Bij een kop koffie of thee krijg je meer informatie over het Mechelse sportaanbod op jouw maat. Ook werkt Buurtsport nauw samen met UiT in Mechelen en Sociaal Huis, zodat je je vlot kan inschrijven in een sportclub via de UiTPAS met kansentarief.’ Het Buurtsportwinkeltje bevindt zich in Papenhofdreef 53, de J@M- en Buurtsport-antenne. J&M-voorzitter Dirk Leten: ‘Een grote meerwaarde voor deze site, die al bekend is bij verschillende kinderen, jongeren en ouders in de buurt. Het samenbrengen van aansluitende projecten op deze site maakt het voor mensen meer laagdrempelig om binnen te springen. Door het ruime netwerk van onze werking en de promotie via de stadskanalen zullen we andere wijken bereiken. De bedoeling is om hier een duurzaam concept van te maken.’ Met de wagen is de locatie bereikbaar via de Paardenkerkhofstraat. De winkel is open op woensdag van 10 tot 12 uur, op vrijdag van 13 tot 15 uur en op zaterdag van 10 tot 12uur. Men sluit op feestdagen en tijdens schoolvakanties. Info: https://www.mechelen.be/buurtsport/winkel.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten