• 18/07/2024

Buurtsport Mechelen huldigt vrijwilligers, trainingen voor omstaanders

MECHELEN –  In de Week van de Vrijwilliger zet ook Buurtsport Mechelen haar 32 vrijwilligers en monitoren in de picture. Door terug te blikken op successen en uitdagingen, en vooruit te kijken naar nieuwe opportuniteiten. Niet alleen deze week, maar het ganse jaar door. Buurtsport investeert zo in het versterken van de teamgeest en de drijfveer om te blijven ‘vrijwilligen’.

Het vrijwilligers- en monitorenteam bij elkaar brengen en complimenteren met hun mooie prestaties van het afgelopen jaar. Dat was gisterenavond de inzet van Buurtsport Mechelen. Het team in de bloemetjes zetten is echter geen eenmalig gebeuren voor Buurtsport: dankzij meerdere betrokkenheidsacties doorheen het jaar zit deze aanpak ingebed in hun werking.

De betrokkenheid naar het vrijwilligersteam toe is een mooi gebaar tijdens de Week van de Vrijwilliger. Abdrahman Labsir (Open Vld), schepen van sport: ‘Maar het is niet enkel deze week die telt. Buurtsport bouwt verschillende acties in doorheen het jaar. Dat is eigen aan hun werking. Zij trekken een drietal halve dagen per jaar uit die volledig in het teken staan van monitoren of vrijwilligers. Ook nodigen ze in de herfstvakantie een tiental vrijwilligers uit om een animatorcursus te volgen, op hun kosten. En vanaf heden zetten zij ook een ‘vrijwilliger van de maand’ in de bloemetjes. Op een dag als deze ligt de focus op appreciatie voor de geleverde prestaties, kijkt het vrijwilligersteam vooruit naar nieuwe uitdagingen en leren ze elkaar beter kennen. Want zoals Buurtsport het zelf mooi verwoordt: ‘Bij elkaar komen is een begin, bij elkaar blijven is vooruitgang, met elkaar samenwerken is succes’.’

De doelstellingen, activiteiten en doelgroep van Buurtsport zijn divers. Dat maakt het vrijwilligerswerk binnen de organisatie veelzijdig, afwisselend en toegankelijk. Helpende handen kunnen zich engageren als vrijwilligers en doorgroeien naar heroes, street action coaches en uiteindelijk ambassadeurs. Er zijn lessenreeksen voor kinderen, tieners, jongeren en plus achttien, korte sessies, een zomeraanbod en extra projecten in functie van sport, spel, beweging en gezondheid. Denk aan taekwondo, voetbal, buurtfeesten, zwemmen, kampjes, fit-o-meter of events zoals de Buurtsporthappening of de Special Olympics Belgium. Buurtsport is altijd op zoek naar nieuwe helpende handen. Info via buurtsport@mechelen.be.

Correct reageren op ongewenst gedrag als omstaander is niet altijd even gemakkelijk. Daarom organiseert Stad Mechelen omstaanderstrainingen voor alle Mechelaars, dankzij een impuls van Plan Samenleven. Een eerste reeks vindt plaats op dinsdag 7, woensdag 8 of zaterdag 11 maart. De trainingen zijn gratis te volgen, maar inschrijven is wel noodzakelijk.

Bart Somers (Open Vld), minister van binnenlands bestuur: ‘Met de omstaanderstraining leer je hoe je wel gepast kan reageren. Mechelen wapent haar inwoners om op te komen voor hun medeburgers. Samen met Mechelen en andere lokale besturen willen we jaarlijks zo’n 1 000 professionals en 1 000 burgers opleiden in het omstaandersprincipe.’ Gabriella De Francesco (Groen), schepen voor diversiteit en gelijke kansen: ‘Met deze vorming leer je over het omstaandereffect, over hoe je mijdingsgedrag kan voorkomen en hoe je veilig kan reageren. Maar de trainingen gaan ook over hoe we samen het maatschappelijk dogma kunnen doorbreken dat het slachtoffer degene is die zijn gedrag moet aanpassen. Het probleem ligt bij de persoon die een grens overschrijdt, niet omgekeerd.’  In de training leer je wat het omstaanderseffect is en wat het moeilijk maakt om als omstaander te reageren op ongewenst gedrag, je leert vijf strategieën die je kan inzetten om veilig en effectief te reageren op ongewenst gedrag in concrete situaties in jouw onmiddellijke omgeving en je  staat stil bij de verschillende afwegingen die er kunnen zijn om al dan niet tussen te komen. Info en inschrijven via https://www.mechelen.be/omstaanderstraining-inschrijving. (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten