• 21/06/2024

Buurtbewoners verzamelen zich en protesteren tegen ontwikkeling Beerschot-site

EDEGEM – Het binnengebied van de voormalige tennisclub Beerschot aan de Hovestraat 71 in Edegem ligt er al vele jaren verlaten bij. De privé-eigenaar wenst dit gebied op de markt te brengen. Naar aanleiding hiervan legde het lokaal bestuur van Edegem een aantal principes vast waaraan een toekomstig project op deze site moet voldoen. Een projectontwikkelaar maakte een voorstel over aan het lokaal bestuur. Het voorstel werd – samen met de juridische context en de gevraagde randvoorwaarden rond ruimtelijke kwaliteit- op 9 mei 2022 aan de buurt toegelicht.

De projectontwikkelaar is de Antonissen Development Group uit de Generaal Lemanstraat in Antwerpen. Zij zijn actief sinds 2009 en verkochten ondertussen 1 100 appartementen in onder meer Nieuw Berchem, de Cadixwijk in Antwerpen, Lier en Mechelen. 1 020 staan er nog in verkoop of ontwikkeling. Na een presentatie van het project door Antonissen en door het lokaal bestuur waren de buurtbewoners niet meteen enthousiast. ‘De bouwplannen zijn levensbedreigend voor zo goed als alle bomen op het terrein. Ook de impact van de verkeersstroom van de ondergrondse parking met in- en uitrit aan de Hovestraat is nog totaal niet onderzocht’, luidde het toen.

Bij Antonissen schermde men nadien met een bomeninventaris die men had laten maken door een erkend boomchirurg. De belofte werd gemaakt om de site verder aan te vullen met hoogwaardig groen terwijl de ondergrondse parking enkel op en onder de tennisvelden terecht zou komen. Nadat een aantal correcties werden aangebracht verzamelden de ‘Beerschotburen’ gisteravond opnieuw. Voor zaterdag 13 mei kan er beroep aangetekend worden (in de praktijk donderdag 11 mei vermits het gemeentehuis op 12 mei gesloten is). Een 100-tal geïnteresseerden liet zich informeren door Ilse Cuypers, buurtbewoonster en als advocate gespecialiseerd in milieurecht en ruimtelijke ordening.

Maarten Verhezen van Beerschotburen vzw: ‘Dit is niet alleen een zaak voor de buurtbewoners, het gaat over het klimaat. In het gebied staan 110 bomen. Daarvan zullen er 32 worden geveld en gaan er amper zes bijkomen.’ Collega Stefan Knecht: ‘Probleem is dat de studie die er gebeurde enkel gaat over het gebied zelf en niet over de omgeving. Er staan verschillende bomen van meer dan 100 jaar. Er is bijvoorbeeld een boom bij die dood is. Maar elke avond komt daar een specht huizen. Die boom heeft dus wel degelijk nut.’ Cuypers: ‘We hebben ook vernomen dat er rond de brandweersite PFOS-vervuiling werd vastgesteld. Maar we weten niet hoever die vervuiling reikt. Stel dat de grond waarmee de ondergrondse parking zou worden aangelegd vervuild is. Wat dan?’

In een bewaarschrift, dat door de aanwezigen kon worden ondertekend staat de klacht als volgt geformuleerd: ‘Wij maken formeel bezwaar tegen de bouw van drie geplande woningen in de Lentelei, de bouw van drie meergezinswoningen en één eengezinswoning in de Zomerlei in het bestaande binnengebied, met plaatsing van bijgebouwen, toegangsweg, ondergrondse parkings, met voet- en fietswegen, daar dit alles aanzienlijke negatieve effecten zal hebben op de waardevolle bestaande toestand, de bestaande kwalitatieve woon- en leefomgeving van de omwonenden en de aanwezigheid van de bestaande, waardevolle groene ruimte en natuur in onze gemeente.’ Verhezen: ‘Voor woensdag 13 september moet de gemeente een uitspraak doen. Maar we houden er rekening mee dat vervolgens een lange procedureslag wacht, die misschien wel tien jaar kan duren.’ Knecht: ‘Wij willen benadrukken dat we a-politiek zijn. Er hebben zich verschillende partijen achter ons protest geschaard – er waren vertegenwoordigers van Groen en CD&V aanwezig gisteren, EM – maar voorlopig heeft nog niemand gezegd dat het project er met hen in het gemeentebestuur niet zal komen.’

Edwin MARIËN

Foto CD&V Edegem

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten