Buurtbewoners en vrijwilligers plantten een nieuw minibos in Papenhof Mechelen aan
MECHELEN – Buurtbewoners en vrijwilligers hielpen vandaag bij de aanplanting van een nieuw minibos in Papenhof.
Ze doen dat met behulp van Urban Forests, dat gespecialiseerd is in het creëren van 100 procent natuurlijke en snel groeiende stadsbossen door middel van de Miyawaki-methode.
Dit Miyawaki-bos van 900 vierkante meter zal bestaan uit 2 880 inheemse bomen en struiken, met spelprikkels en natuurlijke bospaadjes in het ontwerp.
Een Miyawaki-bos is een minibos of urban forest dat snel groeit en prima aangepast is aan de huidige bodem- en klimaatomstandigheden in steden.
Deze minibossen transformeren kleine oppervlakken snel tot groene oases vol leven. Ze verfraaien de leefomgeving, zijn goed voor de biodiversiteit en vergen weinig onderhoud.
In maart 2022 werd het eerste Miyawaki-bos van Mechelen aangeplant in het Tivolipark, een samenwerking tussen Stad Mechelen, Klimaan vzw en Urban Forests met financiering van SUGi.
Dit project werd bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Wijkpark’ bij de Openbare Groen-awards.
Patrick Princen (Voor Mechelen, links op de foto), schepen van natuur- en groenontwikkeling: ‘Vandaag is dit het snelst groeiende Miyawaki-forest dat de organisatie Urban Forests tot nu toe in Europa geplant heeft, met uitschieters van bomen tot vijf meter.’
‘Het resultaat is meteen zichtbaar en voelbaar en de biodiversiteit gaat er snel op vooruit. Daarom wil ik meer van dit soort minibossen in Mechelen. Vandaag planten we er één in Papenhof en ook voor het Keerdokpark zijn de plannen rond.’
Na uitgebreid overleg en participatie met de bewoners werd voor het tweede Miyawaki-bos gekozen voor een grasveld in Papenhof.
Deze aanplant gebeurt opnieuw met de steun van SUGi en met de expertise van Urban Forests. Verschillende organisaties zoals Klimaan vzw, vzw De Vergeten Groentenvrienden mobiliseerden buren en vrijwilligers om vandaag het buurtbos mee te komen aanplanten.
Princen: ‘Ik heb veel bewondering voor alle vrijwilligers en ben dankbaar voor iedereen die vandaag kwam helpen.’
Het creëert draagvlak en zorgt voor verbondenheid in de buurt. Met dit nieuwe bosje zal de groenzone van Papenhof op termijn meer schaduw en verkoeling geven en zal de vegetatie minder lijden onder de hete zomers.’
Het onderhoud de eerste drie jaar na aanplanting gebeurt door vrijwilligers, begeleid door de dienst Natuur- en Groenontwikkeling van de stad.
Daarna vergt het bos geen structureel onderhoud. Het onderhoud van het omliggende grasveld blijft ongewijzigd.
Door de hete zomers en de zandgrond hebben eerder aanplantingen van houtkanten in Papenhof het niet gehaald. De stad plant ze deze winter opnieuw aan en volgt ze nadien van dichtbij op. (EM / Foto’s Stad Mechelen)