• 21/06/2024

Buurtbewoners bouwen mural op de grote buitenmuur aan oude slachthuis

ANTWERPEN – Nog tot dinsdag 31 augustus organiseert district Antwerpen een street art zone op de grote buitenmuur aan het oude slachthuis in samenwerking met Rooftoptiger en Archipel. Naast gratis workshops om de graffiti-vaardigheden te verbeteren, mag de buitenmuur door iedereen gebruikt worden.

Vanmiddag werd de zone feestelijk geopend en waren er gratis workshops, demonstraties en draaide een dj leuke beats. Femke Meeusen  (Groen, rechts op de foto), districtsschepen voor cultuur, gaf het startsein door zelf een eerste tekening te spuiten op de muur met haar ‘artiestennaam’ FEM.

Het idee om de graffiti aan te brengen in het district Antwerpen staat in bet bestuursakkoord. Er werd enkele maanden geleden nog eens naar geïnformeerd door Stella Vansummeren (Open Vld). ‘Toen kreeg ik als antwoord dat er gewerkt werkt om hier een street  art zone te maken en ook aan de Marktgravenlei.  We hebben hier de nodige ruimte. Het zou dus zonde zijn om er niets mee te doen.’

Meeusen: ‘Dit is een creatieve plaats waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Ze werken samen aan een muurschildering op de grote buitenmuur aan het slachthuis. Jongeren schaven tijdens workshops hun spray skills bij en maken tegelijkertijd een mooie mural waarvan alle inwoners van wijk Dam kunnen genieten.’

Van dinsdag tot vandaag hebben Jill de Graf, Rex Tee, Murra Bossier, Dimitri Klink en Davey Waxx Verhaeghe (links op de foto) elk hun eigen muurschildering aangebracht. Laatstgenoemde stond de schepen bij toen zij aan haar werk bezig was.

‘Morgen zijn er nog workshops waarbij de deelnemers een eigen muurontwerp maken met gebruik van menselijke schaduwen.’

De street art zone kan door iedereen gebruikt worden, van dinsdag tot zondag tussen 11 en 21 uur, mits men zich aan enkele regels houdt: de buurt en de rust van de bewoners respecteren, de corona-maatregelen volgen,  lege spuitbussen en ander afval in de afvalvak deponeren, andere activiteiten niet storen en… creatief zijn.

Het street art gedeelte is gelegen naast Babbelbühne, een duurzame gebruikssculptuur opgebouwd uit terrassen en waterpartijen, geïnspireerd door de Hangende Tuinen van Babylon. BabelBühne is het vervolgverhaal op het samenbouwproject  Toren van Babel, die in de zomer van 2019 een indrukwekkende ode aan de meertaligheid en de spraakverwarring vormde.

Sinds de zomer van 2020 vormt BabelBühne een ontmoetingsplatform voor allerlei talen en is het er een ware smeltkroes van allerlei kunsten, klanken en smaken. Je kan er in een groene oase genieten van een literaire namiddag, een meertalige kindervertelling, live meertalige radio en gezellige etentjes bij een streepje muziek. Aan de Bühne kan je dus ook letterlijk van de meertaligheid proeven, want een keer per week is er ook een wereldse volkskeuken met heerlijk (di)verse maaltijden.  Het programma vind je op https://rooftoptiger.com/.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten