• 20/05/2024

Busje komt zo’ en het is een nieuw vanaf nu zaterdag in Zoo Planckendael

MECHELEN – ‘Busje komt zo’ en dat bedoelen ze in ZOO Planckendael letterlijk. Vanaf aanstaande zaterdag vertrekt er elk kwartier een nieuwe, ecologische ZOO Planckendael Express (shuttledienst) aan het station van Mechelen tot voor de poort van het park, heen en terug. ZOO Planckendael kiest niet toevallig voor ecologische CNG-autobussen op gas. Het is een bewuste keuze om nog meer in te zetten op duurzaam vervoer.

ZOO Planckendael steekt zijn shuttlebus ZOO Planckendael Express in een groen jasje. De Express vervoert jaarlijks 50 000 bezoekers van Mechelen station naar het dierenpark en terug. Tot voor kort werden daar traditionele bussen op diesel voor ingezet. Vanaf de paasvakantie worden bezoekers opgepikt door twee gloednieuwe CNG-bussen die rijden op gas. Dit initiatief past perfect in het duurzame karakter van het park.

ZOO Planckendael zet samen met busmaatschappij Hansea jaarlijks twee bussen in voor het vervoer van zijn bezoekers van en naar station Mechelen. Die bussen worden nu vervangen door twee gloednieuwe bussen van MAN die rijden op CNG, wat staat voor Compressed Natural Gas of samengedrukt gas.

Didier Hendrickx van sectororganisatie gas.be. ‘CNG is een comfortabel, voordelig en duurzaam alternatief voor brandstoffen als benzine en diesel. Bussen die rijden op CNG stoten 90 procent minder stikstof (NOx), 77 procent minder fijn stof en tot zestien procent minder CO2 uit. Een bijkomend voordeel van CNG is dat gas verspreid wordt naar de tankstations via een ondergronds gasnet. Er hoeven dus geen tankwagens de baan op om de tankstations te bevoorraden.’

ZOO Planckendael kiest niet toevallig voor CNG-bussen. Het is een bewuste keuze om nog meer in te zetten op duurzaam vervoer. Dries Vanhove, Manager Guest Services: ‘Als dierenpark ligt duurzaamheid ons nauw aan het hart. Wie ervoor kiest om met de trein naar Planckendael te komen, kiest voor een groen transportmiddel. Die keuze willen we ook in het tweede deel van de reis ondersteunen door een duurzame rit op de ZOO Planckendael Express aan te bieden.’ De shuttlebus rijdt vanaf de paasvakantie tot eind september tijdens de openingsuren van ZOO Planckendael.

Het dierenpark onderzoekt de mogelijkheid om de CNG-bussen in de toekomst te laten rijden op biomethaan, waardoor een rit van en naar ZOO Planckendael volledig CO2-neutraal wordt.

ZOO Planckendael is open maar op vraag van de overheid zijn de gebouwen niet toegankelijk voor bezoekers. Daarom is een wandeling door het park een buitenbeleving. Naar aanleiding van de verlengde paasvakantie vraagt men iedereen om een bezoek aan de ZOO vanaf nu tot en met zondag 18 april vooraf te reserveren, ook de abonnees. Na de paasvakantie hoeven abonnees enkel te reserveren tijdens de weekend-, feest-, brug en vakantiedagen. Voor het grote publiek is het altijd verplicht om te reserveren, ook op weekdagen. Koop eerst je ticket, en reserveer een tijdstip van aankomst. Dit geeft je toegang tot het park tot sluitingstijd. Reserveren doe je via https://www.zooplanckendael.be/nl/reserveer-je-bezoek/ (EM / Foto ZOO Planckendael)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten