• 29/02/2024

Burgers van Zoersel bouwen zelf een nieuw buurtpaviljoen op de site Achterstraat

ZOERSEL – Heel wat verenigingen hebben hun thuisbasis op de site Achterstraat in Zoersel. Daar start binnenkort de bouw van een nieuw, veelzijdig, overdekt paviljoen voor zowel verenigingen als buurtbewoners. Daarvoor rekent de gemeente op de hulp van haar inwoners.

Daarom organiseerden Erfgoed Voorkempen en het Regionaal Landschap de Voorkempen (RLDV) in samenwerking met gemeente & ocmw Zoersel vandaag workshops voor jong en oud.

Zo werd er een demo gegeven met een mobiele boomzaag en werden er allerlei houtbewerkingstechnieken aangeleerd aan jongeren én volwassenen.

Met het project Kids & Kempen zet Erfgoed Voorkempen ‘Stiel met Stijl’ in de kijker. De eerste workshops werden helemaal op maat van scholen en jongeren ingericht. Gisteren nodigde men scholen uit voor een begeleide workshop.

Vandaag konden jongeren vanaf twaalf jaar komen helpen de boomstammen te ontschorsen en houtbewerkingstechnieken ontdekken.

Eén van de voorwaarden voor de bouw van het paviljoen was ‘circulair bouwen’. Dat wil zeggen dat men gebruik maakt van herbruikbare materialen.

Zo zullen omgevallen of te kappen bomen een nieuw leven krijgen in het paviljoen. De uitgegraven grond van de fundering wordt op zijn beurt gebruikt om hellingen te maken, die het paviljoen beschermen tegen koude en wind. Groengevels en groendaken zorgen dan weer voor nestelplaatsen voor vogels en insecten.

Oorspronkelijk was het plan om een buitenfitness te installeren. De sportraad richtte een werkgroep op die dit project mee moest vormgeven.

En toen kwam de coronacrisis roet in het eten gooien van het project. Of toch niet? De crisis leerde dat er in Zoersel nood is aan een open ruimte of gebouw.

Een plek die groot genoeg is om sportlessen te geven, maar wel bescherming biedt tegen de regen.

Dus ging de werkgroep verder met deze nieuwe wensen en paste de invulling aan de nieuwe noden aan.

Het idee van het buurtpaviljoen was geboren. Het coronaherstelfonds van Europa gaf een serieus duwtje in de rug.

Bij het maken van het ontwerp hield architect Bart Janssens van Atelier Noest uit Vorselaar zoveel mogelijk rekening met de ideeën van de buurtbewoners. (EM / Simulatie Atelier Noest)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten