Burgerbegroting in Ekeren, snelheidsremmers in Deurne, stad maait niet
EKEREN – Het district Ekeren maakt met zijn burgerbegroting voor de tweede keer 10 000 euro vrij. Dat budget kunnen Ekerenaars zelf toewijzen aan voorstellen die door inwoners worden ingediend en die passen binnen de bevoegdheden van het district.
Mick De Maere (Open Vld), schepen voor communicatie en participatie: ‘In 2021 startte district Ekeren met een burgerbegroting. Voor een maximaal budget van 10 000 euro dienden Ekerenaars voorstellen in en kozen ze twee projecten uit: de aankoop van een fietsriksja om ritjes te maken met ouderen en een freerunning-parcours in het Hagelkruispark.’ Op www.ekeren.be leest de Ekerenaar aan welke voorwaarden zijn idee moet voldoen. Verder vinden indieners hier ook voorbeelden van ideeën uit 2021. Een idee bezorgen kan nog tot maandag 6 juni via www.ekeren.be/mijnidee of wijkoverleg.ekeren@antwerpen.be.
Na 6 juni bekijkt het district welke ideeën passen binnen de burgerbegroting. De ideeën die voldoen, worden door de indieners voorgesteld op www.ekeren.be. Zij mogen ook zelf actie opzetten om buren te overtuigen om voor hun idee te stemmen. Iedereen die op 1 april in Ekeren woonde en ten minste zestien jaar oud is, krijgt één stem. Het idee dat de meeste stemmen krijgt, wordt in samenwerking gerealiseerd.
Om de verkeersveiligheid in de Alfons Schneiderlaan in Deurne te verhogen komen er enkele snelheidsremmende maatregelen. De werken zullen nog dit jaar worden uitgevoerd.
Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA): ‘Concreet gaat het om tien infrastructuuringrepen: ter hoogte van huisnummers 2, 24, 50, 78, 99, 165, 195, 247, 275 en 299 komt telkens een rijbaankussen in elke rijrichting. Bij huisnummer 24 worden bovendien de parkeerplaatsen afgebakend met markeringen en plooibakens.’ Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Eenvoudige infrastructuuringrepen zorgen ervoor dat er minder snelheidsovertredingen plaatsvinden. Op die manier maakt de stad straten en kruispunten verkeersveiliger in afwachting van een meer structurele aanpak.’
Stad Antwerpen lanceert de tweede editie van het project ‘gewild gras’, waarbij ze het gras en de kruidlaag in de parken en de bermen minder maait tijdens de lente- en zomermaanden. Zo krijgen kruidachtige planten en grassen alle kansen om te bloeien en ontstaan er graslanden en bermen met een grote biodiversiteit.
Els van Doesburg (N-VA, zie foto): schepen voor groen: ‘Gewild gras zorgt voor meer natuur en meer groen in de stad. Dat is beter voor de flora en fauna én voor de Antwerpenaren. Ik verwacht me wel aan de nodige boze mails die ervan uitgaan dat de stad haar groen niet onderhoudt. Niet is minder waar. Dus zeg het voort: van dit wild en gewild gras worden we allemaal beter.’ Dit jaar wil de stad 50 procent van alle gras, goed voor zo’n 280 hectares of 420 voetbalvelden, als gewild gras beheren. Niet enkel in de bermen, ook in de Antwerpse parken wordt nu al minder gemaaid, binnen afgebakende zones. (EM / Foto N-VA)