• 24/05/2024

André Van de Vyver burgemeester Zwijndrecht

Burgemeester Zwijndrecht afwezig bij ‘triest schouwspel’ waar nieuwe naam werd onthuld

BEVEREN – Vanochtend om 9.15 uur werd bekendgemaakt welke van de twee voorgestelde namen voor de nieuwe fusiegemeente – een samensmelting van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, als winnaar uit een burgerbevraging was gekomen: Beveren Waas of Scheldewaas? Het werd Beveren Waas. De bekendmaking gebeurde op een symbolische plaats: het ‘driegemeentenpunt’, op de gronden van VANAS Engineering aan de Zwaluwbeek in Beveren.

Dat is het punt waar de drie gemeentegrenzen elkaar geografisch raken. De verkozen, overkoepelende, naam van de fusiegemeente Beveren Waas moet deze maand nog door de drie gemeenteraden goedgekeurd worden. Dat lijkt een formaliteit te worden in Beveren en Zwijndrecht maar de burgemeester van Kruibeke is pertinent tegen de nieuwe naam. De inwoners van de dertien deelgemeenten van de toekomstige fusiegemeente konden via een online stemming kiezen tussen Beveren Waas en Scheldewaas. De naam Beveren Waas (met 13 627 stemmen of 66,4 procent) kwam als winnaar uit de bus. Scheldewaas kreeg 6 892 stemmen of 33,6 procent.  Een voorspelbaar resultaat omdat Beveren veruit de grootste gemeente van de drie is.

Een nieuwe gemeentenaam betekent niet dat de dertien deelgemeenten hun naam verliezen. Men blijft spreken over Bazel, Beveren, Burcht, Doel, Haasdonk, Kallo, Kieldrecht, Kruibeke, Melsele, Rupelmonde, Verrebroek, Vrasene en Zwijndrecht. Beveren Waas wordt de ‘administratieve’ naam. Beveren Waas is een naam met historische waarde, die verwijst naar het Land van Beveren, dat naast Beveren ook Doel, Kallo, Kieldrecht, Verrebroek en grote delen van Haasdonk, Melsele, Vrasene en Zwijndrecht omvatte. Het Land van Waas omvatte dan weer een deel van Zwijndrecht, Burcht, Kruibeke, Bazel en Rupelmonde.

Opvallend: in een eerder stadium werd aangegeven dat de naam niet naar één van de deelgemeenten mocht worden vernoemd. De nieuwe fusie tussen de gemeenten Beveren, Zwijndrecht en Kruibeke zal vanaf woensdag  1 januari 2025 Beveren Waas heten. In Zwijndrecht sprak de bevolking zich in een niet-bindend referendum uit tegen de fusie, maar de gemeenteraad heeft dat uiteindelijk naast zich neergelegd. Ook André Van de Vyver (Groen, zie foto), de burgemeester van Zwijndrecht, was tegen de fusie. Hij was dan ook niet aanwezig bij de onthulling van de nieuwe naam.

De tegenstemmers (meerderheidspartijen Groen en Vooruit) noemden het eerder cynisch dat geen rekening werd gehouden met het oordeel van de kiezer terwijl de inwoners wel inspraak kregen in de nieuwe naam. Een zoveelste bewijs dat Beveren alles zal overheersen, zegden zij.  Van de Vyver: ‘Ik wens geen deel uit te maken van dit triest schouwspel. Zwijndrecht en Burcht hadden geen inspraak over de nieuwe naam. Bovendien hebben we via een volksraadpleging zeer duidelijk tegen de fusie gestemd. Deze fusie is een uitbreiding van Beveren, met Kruibeke en Zwijndrecht.’ Eenzelfde stem hoorde je trouwens bij Antoine Denert (D.E.N.E.R.T), burgemeester van Kruibeke. ‘Nu lijkt het of we overstappen naar Beveren. Mij zint het niet, ik ben teleurgesteld.’

Door de afwezigheid van afgevaardigden van Groen en Vooruit Zwijndrecht was het Bruno Byl van CD&V – de enige meerderheidspartij die voor de fusie stemde -, schepen van openbare werken, die de honneurs voor zijn gemeente waarnam. Ook hij toonde zich verrast over de naamkeuze. ‘Ik had gedacht dat het Scheldewaas zou worden omdat dit de gemeenten wat meer zou verbinden. Uiteindelijk is het maar een naam. Belangrijk is dat elke deelgemeente ook zal vermeld worden op het naambord.’

Geen reden om te klagen bij Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester van Beveren.  Dankzij de fusie zal de nieuwe gemeente op bijna 43 miljoen euro schuldverlichting kunnen rekenen. Beveren heeft van de drie gemeenten vandaag de hoogste schuld: om en bij de 130 miljoen euro.

Edwin MARIËN

Foto Ronny MULLENS & Gemeente Beveren

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten