• 20/05/2024

Burgemeester Bart De Wever laat horecazaken en een winkel tijdelijk sluiten

ANTWERPEN – Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA, zie foto) heeft beslist om twee horecazaken en een winkel tijdelijk te sluiten. Het college heeft die beslissingen bekrachtigd.

De winkel die werd gesloten ligt op de Melkmarkt. De zaak, die zich voordoet als dagbladhandel, blijkt in werkelijkheid te fungeren als nachtwinkel, maar beschikt niet over de vereiste uitbatingsvergunning. De winkel blijft al zeker gedurende twee weken dicht, vanaf  vandaag tot en met zondag 9 april. Hij kan nadien enkel opnieuw openen ofwel als gewone dagwinkel, ofwel als dagbladhandel als de uitbater kan aantonen dat hij de wettelijke voorschriften respecteert.

Woordvoerder Johan Vermant: ‘De zaak respecteert de openingsuren als dagwinkel niet omdat ze beweert een dagbladhandel te zijn. De politie trof bij geen enkele controle kranten aan en de weinige tijdschriften die werden aangeboden, waren allemaal minstens zes maanden oud. Er werden evenmin producten van de Nationale Loterij aangeboden. De politie stelde bovendien vast dat de zaak voornamelijk drank en voeding aanbiedt. Ook bevestigde de uitbater dat de winkel pas opent vanaf 15 uur en sluit om 2 of 3 uur ’s nachts. Hij gaf ook aan vooral ’s nachts open te willen blijven. Dit alles wijst erop dat de zaak niet beschouwd kan worden als dagbladhandel. Door de zaak feitelijk uit te baten als nachtwinkel zonder te beschikken over de vereiste uitbatingsvergunning, ontwijkt de uitbater reglementair opgelegde controles.’

Café The New Kox op het Koxplein in Borgerhout gaat dicht voor een periode van twee maanden vanaf morgen dinsdag 28 maart tot en met zaterdag 27 mei wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Vermant: ‘Tijdens een gecoördineerde actie viel de politie de doordringende cannabisgeur meteen op. Er waren in totaal zes personen aanwezig, waarvan een werknemer. De klanten zaten verspreid aan een tafel vooraan en een tafel achteraan in de zaak. Op de grond trof de politie twee joints aan. Daarnaast had een klant een gebruikershoeveelheid hasjiesj in zijn bezit en bezat een andere klant een aanzienlijke hoeveelheid hasjiesj. De politie ontving in het verleden al regelmatig meldingen van overlast komende van het café. Toch ondernamen de bestuurders van de zaak geen enkel initiatief om het openlijk gebruik van verdovende middelen en het rondhangen ter hoogte van hun zaak tegen te gaan, met nachtlawaai en sluikstort tot gevolg. Bovendien ligt de zaak vlak aan een drukbezocht speelplein.’

Tenslotte moet shishabar/waterpijpcafé Cataleya Lounge, gelegen aan de Turnhoutsebaan in Deurne, sluiten voor een periode van minstens vier maanden, tot en met dinsdag 25 juli.

Er werden bij verschillende controles meerdere inbreuken vastgesteld op het uitbatingsreglement, de rookwetgeving en de camerawetgeving. Vermant: ‘Na formele waarschuwingen werden er in 2022 en dit jaar opnieuw diverse inbreuken op diezelfde regelgeving vastgesteld. De politie stelde opnieuw vast dat er klanten buiten de rookruimte shisha aan het roken waren. Ook waren er opnieuw inbreuken op de brandveiligheidsvoorschriften en de camerawetgeving. De uitbatingsvergunning hing tijdens de controle niet zichtbaar op. Bovendien bleek een werknemer 21 900 euro cash geld in zijn bezit te hebben waar hij geen verklaring voor had.’ Sinds de oprichting van de shishabar waren er in totaal acht bestuurswissels, de laatste in december 2022. De stelselmatige inbreuken op de gemeentelijke en hogere regelgeving wijst erop dat de uitbater de ernst van de situatie onvoldoende inziet. In februari formuleerde de politie een negatief advies naar aanleiding van een financieel onderzoek. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten