Bunkers gevonden bij graafwerken Vrijdagmarkt
- Antwerpen
- Ronny Mullens
- 21/11/2024
- 838
ANTWERPEN – Bij graafwerken voor de heraanleg de Vrijdagmarkt werden door de archeologen twee ondergrondse bunkers uit de Koude Oorlog aangetroffen. Ze dateren uit 1955-56 en konden dienen als schuilplaats bij nucleaire rampen of bombardementen.
Het was bekend dat er bunkers onder de Vrijdagmarkt waren, en het onderzoek ervan werd reeds grondig voorbereid. De opgravingen worden uitgevoerd door het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid, in samenwerking met de dienst archeologie van stad Antwerpen.
Netwerk
De goed bewaarde bunkers werden in de periode na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en maakten deel uit van een groter netwerk dat bij eventuele nucleaire conflicten tijdens de Koude Oorlog bescherming bood tegen mogelijke aanvallen met kernwapens. De bunkers werden uiteindelijk nooit gebruikt. Het is onduidelijk wie in tijden van nood toegang had tot de schuilplaatsen. De twee bunkers onder de Vrijdagmarkt bestaan uit gewapend beton van bijna 60 centimeter dik en boden elk plaats aan 70 personen. Binnenin waren basisvoorzieningen beschikbaar zoals elektriciteit. Langs de wanden stonden houten zitbanken.
Volgens de ontwerpplannen uit het FelixArchief werden de bunkers in de jaren 1955-56 geplaatst door aannemer Van den Bulck uit Merksem. Ze zijn nog te herkennen op oude foto’s en zijn voor de laatste keer geopend eind jaren 90. Bij de laatste heraanleg van het plein werden de toegangen dichtgemaakt en de ventilatieschachten afgedekt met kasseien. Sindsdien zijn ze uit het zicht verdwenen, tot de dag van de vondst.
Unieke vondst
De bunkers werden in uitzonderlijk goede staat aangetroffen, wat de vondst uniek maakt. Het interieur is vrijwel helemaal intact. Zo werden er genummerde banken aangetroffen met houten zittingen. Verder lijken ook de bedrading van de elektriciteit en de authentieke lampen uit de jaren 50 bewaard gebleven. Een totale verrassing waren de omheiningspalen met reflectoren, die oorspronkelijk rond de bunkers werden geplaatst maar later in de bunkers zelf zijn opgeslagen. Die zijn niet op foto’s te zien maar enkel op de ontwerpplannen.
Foto’s stad Antwerpen