• 24/06/2024

Buitenspeelweken van start gegaan in districten Borgerhout en Ekeren

BORGERHOUT – Deze ochtend ontwaakten de inwoners van district Borgerhout in een buurt vol spelplezier. Omwille van de huidige coronamaatregelen, kunnen er geen evenementen doorgaan op woensdag 21 april, de nationale buitenspeeldag. Toch trokken jeugddienst Borgerhout en Borgerbouwers alles uit de kast om kinderen te verrassen met spelplezier, een hele week lang.

Het district koos voor een ‘Buitenspeelweek’ van vandaag tot en met vrijdag 23 april. De hele week worden jong en oud geprikkeld om zo veel mogelijk buiten te spelen, in eigen bubbel. Niet alleen door tijdelijke speelaanleidingen in elke straat, maar ook met een gratis speelboekje en speelstraten.  Met man en macht werd gisteravond doorgewerkt om élke Borgerhoutse straat een verrassend spelelement te geven als startschot voor de Buitenspeelweek. Er werden tijdelijke hinkelpaden, OXO-velden, woordzoekers,… aangebracht op de voetpaden in het district. Enkele straten kregen ook een alternatieve speelse straatnaam en hier en daar kan je de limbo doen tussen twee bomen. Zo hoopt de jeugddienst kinderen in coronatijd op te vrolijken en hen aan te zetten om buiten te spelen. Omar Al Jattari (Groen), districtsschepen voor jeugd: ‘In Borgerhout spelen kinderen gelukkig nog heel veel buiten. Eigenlijk is de straat één groot speelterrein. Met de spelaanleidingen willen we dat stimuleren. De weg naar school hoeft toch niet saai te zijn?’

De districtsjeugddienst stelde een boekje samen met spelletjes waarbij weinig fysiek contact nodig is. De spelletjes verschillen in moeilijkheidsgraad zodat iedereen kan meespelen. Het boekje is terug te vinden in de boekentas van alle kinderen die in een lagere school zitten in Borgerhout. Je kan de speelboekjes ook meenemen aan de verschillende infoborden verspreid over het district of downloaden op www.borgerhout.be.

Buurtbewoners kunnen nu ook een speelstraat aanvragen voor de Buitenspeeldag. Maar liefst negentien Borgerhoutse straten dienden deze keer een aanvraag in bij Borgerbouwers. Woensdag worden deze straten een autovrij speelparadijs voor hun kleinste bewoners. De kinderen kunnen er veilig buiten spelen in hun eigen straatbubbel. Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen): ‘In Borgerhout hebben veel kinderen geen eigen tuin. Ze spelen samen op straat of op de pleintjes. Eigenlijk zouden straten altijd speelstraten moeten zijn. Het is toch logisch dat je plek hebt voor je eigen deur om te spelen?’

De districtsjeugddienst versiert haar ramen op Spoor Oost met de mooiste tekeningen in het thema ‘buiten spelen’. Alle Borgerhoutse kinderen mogen een tekening maken. Je stopt ze in één van de brievenbussen aan Bib Vrede, Huis van het Kind Groenenhoek of Rataplan. Woensdag 28 april maakt de jeugddienst de winnende tekeningen bekend. De wedstrijd loopt tot en met vrijdag 23 april. Vergeet niet je naam en gegevens achter te laten.

Naar aanleiding van de Buitenspeeldag vinden Ekerse kinderen in de vele speeltuinen die het district rijk is een week lang een extraatje. Nog tot en met zondag 25 april zorgt het district voor een extraatje in een heleboel speeltuinen. Iedereen is tijdens deze week welkom met zijn of haar bubbel en kan veilig spelen volgens de coronamaatregelen. Op www.ekeren.be staat een plan met alle speeltuinen. Wie geen printer of smartphone heeft, kan een papieren versie van het plan ophalen bij jeugdcentrum ‘t Velt, Veltwijcklaan 19 (op afspraak). (EM / Foto Pinterest)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten