• 19/05/2024

BS Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver gaat voor een groene speelplaats

SINT-KATELIJNE-WAVER – Basisschool Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver ontving vanochtend een cheque van 25 000 euro uit handen van gedeputeerde Jan De Haes (N-VA, links op de foto).

De school staat aan de start van een vergroeningstraject met ‘Groene Oases’. Met dit project voorziet provincie Antwerpen praktische en financiële steun bij de vergroening van speelplaatsen. De 200 leerlingen van de school woonden de festiviteiten vanochtend bij.

Meer dan 200 vierkante meter, zoveel speelplaats wil basisschool Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver gaan ontharden.

Onder meer een speelheuvel, een uitbreiding van hun moestuintje, een buitenklasje, meer plantgroen en een groene rusthoek zien zij graag verschijnen op die nieuwe speelplaats.

Voor de ontharding kan de school rekenen op een subsidie van 25 000 euro van provincie Antwerpen.

Onder de noemer ‘Groene Oases’ voorziet de provincie financiële steun en praktische begeleiding bij de invulling van deze groene ruimte.

De vraag naar een nieuwe, groenere speelplaats kwam zowel vanuit de school zelf, als vanuit de ouderraad.

Een groene speelplaats leidt namelijk tot minder conflicten en meer rust. Ook creëert de school graag meer ruimte voor ontdekking, fantasierijke speelruimte en een rusthoekje.

Basisschool Hagelstein volgt momenteel een traject met MOS Antwerpen. Zij staan scholen bij om de ideeën helder te krijgen en een draagvlak te creëren.

De Haes: ‘Het is belangrijk dat er voldoende draagvlak is. Niet alleen de school zelf, maar ook ouders en kinderen moeten helemaal mee zijn in dit verhaal om optimaal te vergroenen én de Groene Oase te onderhouden.’

De praktische uitwerking van deze ideeën, met concrete ontwerpplannen en gebruiksklaar plantadvies worden dan uitgewerkt door Regionaal Landschap Rivierenland.

Ook de ouderraad stak enthousiast haar schouders onder het project. Zij organiseerden al een wafelverkoop en een Italiaanse take-away. De acties leverden extra budget op dat de school kan inzetten voor de vergroening (rechts op de foto directrice An Mondelaers).

De Haes: ‘Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie.’

‘Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.’

‘Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen.’

‘Door les te krijgen in en over de natuur leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.’

Groene Oases is een initiatief van provincie Antwerpen, in samenwerking met het Regionaal Landschap. Scholen kunnen hier  zich nog steeds kandidaat stellen (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten