• 27/05/2024

BS GO Shil! zorgt voor een Groene Oase in hartje Mechelen

MECHELEN – Maar liefst 160 vierkante meter speelplaats gaat Mechelse basisschool Go Shil! ontharden.

De school kan hiervoor rekenen op praktische en financiële ondersteuning van provincie Antwerpen onder de noemer ‘Groene Oases’.

Meer dan 100 aanwezige leerlingen ontvingen vanmiddag feestelijk de cheque uit handen van gedeputeerde Jan De Haes (N-VA).

Een klein groen eiland pronkt momenteel al midden op de speelplaats van basisschool Go Shil!.

Wegens grote populariteit van de zone en vraag naar extra groen, breidt de Mechelse school deze nu uit.

In totaal wenst de school 160 vierkante meter te ontharden. Een houtsnipperzone met enkele duurzame speeltuigen en streekeigen beplanting zien zij graag verschijnen op die groene speelplaats.

Voor de ontharding kan de school rekenen op een subsidie van 15 000 euro van provincie Antwerpen.

Onder de noemer ‘Groene Oases’ voorziet de provincie financiële steun en praktische begeleiding bij de invulling van deze groene ruimte.

Jan De Haes overhandigde de cheque en verklaarde zo dit vergroeningstraject als geopend: ‘Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.’

‘Het is dan ook fijn om te zien hoe de school zich inzet, samen met het Regionaal Landschap Rivierenland en MOS Antwerpen.’

Voor het creëren van draagvlak en het helder krijgen van ideeën kon de school rekenen op een voortraject met MOS Antwerpen.

De praktische uitwerking van deze ideeën, met concrete ontwerpplannen en gebruiksklaar plantadvies worden vervolgens opgenomen met Regionaal Landschap Rivierenland.

Op en rond de school leven de ideeën rond vergroening al langer. Bij de recente verkiezingen voor de leerlingenraad beloofden vele van de jonge kandidaten te zullen werken aan een groenere speelplaats. Ook ouders konden hun wensen rond de speelplaats al doorgeven via de schoolraad.

De Haes: ‘Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie.’

‘Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.’

‘Maar vooral voor de jongsten is dit prille natuurcontact essentieel: zorg dragen voor de natuur begint immers al in de kinderschoenen.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten