BS Eduardus Merksem onthardt, zaterdag Nacht van de Duisternis in alle districten

MERKSEM – Basisschool Sint-Eduardus Merksem mikt op de ontharding van 650 vierkante meter speelplaats. Voor de vergroening ontving de school een cheque van 15 000 euro uit handen van eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).
De subsidie kadert in het project ‘Groene Oases’, een initiatief van provincie Antwerpen. Tijdens dit traject voorziet de provincie praktische en financiële ondersteuning voor de vergroening van speelplaatsen. De 400 aanwezige leerlingen verwelkomen de groenere speelplaats en extra speelgelegenheid met open armen. De speelplaats van basisschool Sint-Eduardus Merksem is momenteel overwegend verhard. Van de 1 300 vierkante meter speelplaats ziet de school graag de helft onthard.
Die 650 vierkante meter zou een speelheuvel, een wadi, een openluchtklas en gevelgroen als invulling krijgen. Luk Lemmens: ‘Door les te krijgen in en over de natuur, leren we de volgende generaties hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn.’ Directeur Rob van den Bergh: ‘Wij kijken alvast uit naar een nieuwe speelplaats met meer groen die uitnodigt tot sporten, creatief spel en meer rust.’
Net als de afgelopen jaren doven gebouwen en kunstwerken in Antwerpen van zaterdagavond 14 tot zondagochtend 15 oktober hun klemtoonverlichting, voor de Nacht van de Duisternis. 42 gebouwen nemen deel. Stad Antwerpen vestigt zo mee de aandacht op lichthinder. De 42 locaties per district:
Antwerpen: de gevelverlichting van de gevels op de Grote Markt, Kaasrui, Oude Koornmarkt en Suikerrui wordt gedoofd net als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, station Antwerpen-Centraal, stadhuis, Het Steen, Vleeshuis, Rubenshuis, Hendrik Conscienceplein en Sint-Carolus Borromeuskerk, historische gevels in de Steenhouwersvest, standbeeld Jacob Jordaens, Hoogstraat, Museum Plantin-Moretus, historische gevel in de Braderijstraat, Onze-Lieve-Vrouwehuis in de Keizerstraat, Maagdenhuis, politiemonument in de Volhardingstraat, Cromwelltank in de Jan Van Rijswijcklaan, Kristus-Koningkerk in de Jan De Voslei en Den Bell.
Berchem: districtshuis, standbeeld Panic Zone, standbeeld Kameroenantilope, standbeeld Leeuwin met welp, standbeeld in Brilschanspark.
Berendrecht: standbeeld voor OCMW-gebouw.
Borgerhout: districtshuis, Sint-Jan-Evangelistkerk (‘Peperbus’), sfeerverlichting Moorkensplein.
Deurne: districtshuis, Sint-Rochuskerk, sporthal Arenaplein.
Ekeren: standbeeld Den Bierpruver, Hof De Bist, Sint-Lambertuskerk, Lancastermonument, Canadezenplein.
Hoboken: Kasteel Broydenborg, jeugd- en cultuurcentrum Gravenhof, kerk Kioskplaats.
Merksem : Sint-Bartholomeuskerk.
Wilrijk: Sint-Bavokerk, standbeeld De Kaeck.
Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Door het één nacht echt pikdonker te maken in de stad, maken we ons bewust van wat een verschil verlichting kan geven. Bewuster omgaan met ons licht betekent ook bewuster omgaan met ons energieverbruik.’ Erica Caluwaerts, schepen voor openbaar domein: ‘De laatste jaren hebben we ons hard ingezet voor de realisatie van het Lichtplan in Antwerpen, waarbij we onze stad op een duurzame en efficiënte manier in de spotlight zetten.’ (EM / Foto Provincie Antwerpen)