BS De Schans in Kontich heeft grootste plannen, nieuwe wandelingen in Aartselaar
KONTICH – Vanmiddag gaven de leerlingen van de basisschool De Schans in Kontich de aftrap voor de realisatie van een Grote Groene Oase en ontvingen daarvoor een cheque uit handen van eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Het project Groene Oases van Provincie Antwerpen biedt scholen de mogelijkheid om investeringskosten voor een groene speelplaats terugbetaald te krijgen.
‘Maak van je speelplaats een groene oase.’ Dat is de boodschap en het doel dat centraal staat in de campagne van provincie Antwerpen. Kleuter-, lagere en secundaire scholen binnen Provincie Antwerpen kunnen een aanvraag indienen om de speelplaats te ontharden én vergroenen. Lemmens: ‘Provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en middelen. De Antwerpse Regionale Landschappen helpen bij de uitvoering, ze brengen een bezoek aan de school en geven onder meer advies bij de administratie en plantenkeuze.’
Als school krijg je 70 tot 100 procent van de investeringskost terugbetaald. Basisschool De Schans diende een aanvraag in voor een Grote Groene Oase en neemt zo een cheque in ontvangst van 20 000 euro.
Basisschool De Schans in Kontich heeft grootse plannen. Te beginnen met de kleuterspeelplaats denken zij aan een echte rustplek met natuurlijke materialen voor veel groene spelmogelijkheden, speelbomen, een insectenhotel, een kruidentuintje,… Om die plannen te realiseren, zullen zij samenwerken met het Regionaal Landschap Rivierenland die hen zal begeleiden in het maken van een masterplan en de uitvoering ervan. Directie van De Schans: ‘Een kind dat zich goed voelt, zal vanzelf betrokken geraken en zo tot leren komen. Daarom willen we dat kinderen maximaal gebruik maken van onze buitenruimte. We beginnen met de kleuterspeelplaats maar dromen stiekem al van een uitbreiding van het vergroenen en ontharden van de speelplaats van de lagere school.’
Een ontharde en vergroende speelplaats biedt heel wat voordelen. Zo ervaren kinderen minder stress na een speeltijd in het groen en zetten buitenlessen aan tot onderzoekend leren en een verhoogde concentratie. Ook ons klimaat profiteert mee: water dat na ontharding opnieuw kan doorsijpelen in de bodem, helpt ons om droge periodes te overbruggen.
Aartselaar heeft er twee nieuwe wandelingen bij: de Zilverroute en het Morterpad. In het najaar komt er nog een derde wandeling bij. De Zilverroute, ook gekend onder de naam ‘Het Seniorenpad’, is een wandeling onder impuls van de Senioren- en toegankelijkheidsraad en de Heemkundige kring. Een rustig pad langs enkele mooie hoekjes en monumenten in het centrum van Aartselaar. Onderweg zijn er voldoende zitbanken om even uit te rusten. Het volledige traject is geschikt voor mensen met een rolstoel.
De tweede 10.000 stappenwandeling is Het Morterpad. Deze loodst je door Aartselaarse velden. Je stapt onder meer over een vlonderpad over de moerassige weides. Jaren geleden gebruikten de inwoners deze binnenweg om snel de dorpskern te bereiken. Nu wordt hij veel gebruikt door fietsers en wandelaars die graag genieten van rustige plekjes.
Bart Lambrecht (N-VA), schepen van Mobiliteit en Sport: ‘We willen de principes van de Zilverroute graag in gans Aartselaar doortrekken: goede voetpaden, verlaagde borduurs bij oversteken, voldoende rustpunten en blindegeleidetegels bij kruispunten. We gaan eerst de slechtst bijliggende voetpaden aanpakken: recent de Lindelei, weldra Carillolei en Leugstraat.’ Het startbord van De Zilverroute kan je de Sint-Leonarduskerk vinden. Het startbord van Het Morterpad bevindt zich aan het Morterpad in de Lieven Renslaan. (EM / Foto Koen FASSEUR)