• 20/06/2024

Broertjes Bertels uit Lier doen het uitstekend in Gentse Toekomstzesdaagse

GENT – Jasper en Lennert Bertels zijn twee broers uit Lier die het uitstekend doen in de Gentse toekomstzesdaagse, die we dit jaar de U23 AVS-cup moeten noemen. Na gisteravond (de derde dag) stond Jasper, met ploegmaat Milan Van den Haute op de tweede plaats in het algemeen klassement. Het duo start vanavond wel in de groene trui. Broer Lennert prijkt – aan de zijde van Michiel L’Eau – op de zesde plek. Opmerkelijk: beide renners rijden liever op de piste dan op de weg.

Voor Jasper (18, links op de foto) is het de tweede zesdaagse in Gent. Hij was al kampioen van België in het omnium, de ploegkoers en de scratch. ‘Ik ben net eerstejaarsbelofte geworden. Ik vind het altijd leuk om in Gent te rijden. Vorig jaar heb ik een eerste keer van de zesdaagse geproefd. We zullen de volgende drie dagen zien hoe het verder gaat verlopen tijdens de ploegkoersen waar het échte klassement wordt gemaakt.’

‘Het voorbije jaar heb ik drie overwinningen en vijf podiumplaatsen behaald op de weg en ik was geselecteerd voor het EK en WK op de piste. Op het EK ploegkoers werd ik zevende en op het WK zesde. In de driedaagse van Aigle heb ik mogen meedoen met de profs aan de zijde van Jules Hesters zodat ik er al meteen een boel ervaring kon opdoen. Ik vind op de piste rijden heel leuk om te doen. Ik geniet er altijd met volle teugen van. Ik ben liever pistier dan dat ik me voorbereid op wedstrijden op de weg. Ik wil de twee blijven combineren maar wanneer je de kans krijgt om een Europees of Wereldkampioenschap mee te mogen rijden dan is de keuze vlug gemaakt.’

Lennert (19, rechts op de foto) debuteert in Gent. ‘Het afgelopen jaar was een tegenvaller voor mij. Ik heb twee keer mijn vinger gebroken. Daardoor waren de prestaties minder maar ik heb wel een heel jaar veel op de piste getraind. Daar wil ik echt wel mijn doel van maken zodat ik verder kan groeien. Op de weg had ik niet meteen uitschieters. Ook ik zal altijd voorrang geven aan de piste omdat ik voel dat ik hier meer mogelijkheden heb. Lange wegwedstrijden van 180 kilometer liggen me minder dan kortere nummers op de baan.’

Beide broertjes verhuizen samen naar het Hubo Cycling Team. Lennert: ‘Zij zijn heel ambitieus, geven ons vertrouwen en alle kansen om op de piste te rijden. Ik ben heel blij dat we er ploegmaats worden. Het is makkelijk wanneer je samen naar de trainingen kan rijden. Ik hoop te kunnen aantreden in interclubwedstrijden. Afgelopen jaar is dat er nooit van gekomen door die breuken. Ik hoop nu wel in wat meer grote wedstrijden te kunnen starten en voor het overige zoveel mogelijk op de piste blijven doorgaan.’

Lennert is student fietsenmaker bij Cyntra in Mechelen. Jasper studeert aan de Hogeschool in Gent waar hij bedrijfsmanagement volgt. Logische slotvraag. Hoe komt het dat de broertjes geen ploeg vormen in Gent? Lennert: ‘Die keuze hebben we zelf niet gemaakt maar ik denk dat we beter apart rijden. Anders zouden me mekaar wat teveel verwijten naar het hoofd sturen. Ieder klein foutje zou te groot worden uitvergroot.’ Na het uitvallen van Stijn Steels uit Heultje op de openingsavond rijden er geen renners uit de provincie Antwerpen meer mee in de profzesdaagse. Bij de U23 zijn de broers Bertels de enige ‘Antwerpenaars’. De Gentse zesdaagse is dagelijks rechtstreeks te bekijken bij Pickx Sports en de finale zondag bij Sporza.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten