• 21/04/2024

Broechemse basisschool De Springplank omgetoverd tot één groene zone

BROECHEM – Op de Broechemse basisschool De Springplank kreeg de speelplaats een ware make-over.

De school wipte heel wat tegels en maakte daarmee plaats voor nieuw groen. Maar liefst 450 vierkante meter werd onthard.

Een groot project dat tal van voordelen biedt voor de leerlingen en het klimaat. Vanmiddag  ontving de school het label van Groene Oases uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA), als erkenning voor haar mooie initiatief.

Op basisschool De Springplank werden de handen flink uit de mouwen gestoken. Twee speelplaatsen werden omgetoverd tot drie groene zones.

De leerlingen hebben nu een groen grasveld, een avonturentuin, een amfitheater voor buitenles en maar liefst 700 struiken en veertien bomen erbij.

De speelplaats zet de leerlingen ertoe aan om buiten op ontdekking te gaan. Naast lopen en voetballen hebben ze allerlei hoekjes en kantjes om in te vertoeven: een knutsel- en bouwhoek, een leeshoek, een grasvlakte met schommels, een loop- en fietsparcours, een kiezelbak, noem maar op.

Daarnaast worden de leerlingen zelf mee ingeschakeld voor het onderhoud en leren ze zo zorg dragen voor de natuur.

Om haar ideeën meer vorm te geven, kon de school rekenen op een subsidie van provincie Antwerpen.

Praktische projectbegeleiding met vakkundig plantadvies en concrete ontwerpplannen kreeg de school van Regionaal Landschap De Voorkempen.

Lemmens: ‘Voor de aanleg van een groene speelplaats is een positieve houding nodig bij leerkrachten, ouders én leerlingen.’

‘Deze metamorfose vereist een gemotiveerd team, dat ook op lange termijn wil zorg dragen voor het groen.’

‘Op basisschool De Springplank zit de houding helemaal snor. Het resultaat mag er dan ook écht zijn.’ Basisschool De Springplank ontving 25 000 euro voor haar Groene Oase.

Directeur Christophe Delen: ‘Er is veel tijd en energie gestoken in onze Groene Oase. We draaiden en keerden elk speelelement totdat het perfect stond.’

‘Het oudercomité was ook erg betrokken. Zo heeft een landschapsarchitect en tevens papa van één van onze kleuters een heel deel van het werk op zich genomen.’

We merken ondertussen dat de leerlingen veel meer hoekjes en kantjes hebben waarin ze kunnen spelen.’

‘Daarnaast kunnen de leerlingen ook tot rust komen, knutselen, lezen en vervelen ze zich niet meer.’

‘Dat zorgt op zijn beurt er dan weer voor dat er veel minder conflicten zijn tussen de leerlingen. Een erg mooi voordeel van onze groene speelplaats.’ (EM / Foto’s  Oudercomité De Springplank & Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten