• 17/07/2024

Britse corona-variant in 2 scholen op Kiel, stad test 6 500 inwoners van 2018

ANTWERPEN – Vanmorgen werden leerlingen van Stedelijke Basisschool De Tandem aan de Jan de Voslei en van het Stedelijk Lyceum Olympiade, allebei op het Kiel, getest op corona.  Twee leerlingen uit één gezin, die ieder naar één van deze scholen gaan, werden zeer waarschijnlijk besmet met de Britse variant van het corona-virus. Gisteravond werden alle ouders opgebeld. Hun kinderen werden vandaag getest en moeten in quarantaine.

Sofie De Keyser, woordvoerder van het stedelijk onderwijs:  ‘Na een doorgedreven contactonderzoek brachten het CLB en de scholen de personen (kinderen en leraars) in kaart die in contact waren gekomen met één van de twee leerlingen. Alle contacten van de twee kinderen werd gevraagd om onmiddellijk in quarantaine te gaan. Dit geldt alleen voor de contacten maar niet voor de andere gezinsleden. Momenteel is het niet nodig om maatregelen voor de volledige scholen te nemen. Op basis van de coronaresultaten – die morgen bekend zullen zijn – zullen de veiligheidsmaatregelen opnieuw worden aangepast. Men mag dus pas uit quarantaine wanneer men een nieuw telefoontje van de school heeft ontvangen.’

Er werd niet meegedeeld hoeveel leerlingen er werden getest. Voor wat De Tandem betreft gaat het al zeker over de leerlingen van het vierde en vijfde leerjaar die afgelopen maandag nog zijn gaan zwemmen met één van de besmette kinderen.

Ondertussen is het bang afwachten op de testresultaten van de Jesode-Hatora Beth-Jacob-school in de Lange Van Ruusbroecstraat. Leerlingen werden daar gisteren getest maar op vrijwillige basis. De enorme stijging van het aantal besmettingen in de wijk 2018 dwingt burgemeester Bart De Wever (N-VA) tot dringende maatregelen.

De Wever:  ‘Het aantal COVID-19 besmettingen in twee Antwerpse buurten is de laatste dagen hoog in vergelijking met het stedelijke gemiddelde. De stad wil de stijging op de voet volgen en ook nagaan of er nieuwe varianten circuleren. Daarom roepen wij de inwoners (vanaf de leeftijd van zes jaar) uit deze buurten op om zich dit weekend (zaterdag 23 en zondag 24 januari) of maandag 25 januari te laten testen in het testdorp TestCovid op Spoor Oost.

De twee buurten liggen in postcode 2018. De 6 500  inwoners van volgende straten (geheel of gedeeltelijk) wordt gevraagd om zich te laten testen:  Antoon Van Dyckstraat, Belgiëlei, Brialmontlei, Charlottalei, Consciencestraat, Isabellalei, Jacob Jordaensstraat, Lamorinièrestraat, Lange Leemstraat, Mercatorstraat, Nerviërsstraat, Plantin en Moretuslei en Van Eycklei.

De Wever:  ‘Ons beleid moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke bevindingen. Zeker nu de vaccinatiecampagne in volle uitvoering is, moeten we het verloop van het virus nauwkeurig in beeld brengen om de druk op onze zorginstellingen onder controle te houden.’ Fons Duchateau (N-VA), schepen en voorzitter  ZNA: ‘Het testdorp zal zich de volgende dagen aanpassen aan het aantal bezoekers. Testing is van kapitaal belang om de situatie in de getroffen wijken te kunnen inschatten.  In overleg met de scholen (en CLB’s) wordt bekeken om ook testings in de lagere scholen in de betrokken buurten te organiseren.’

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten