• 15/04/2024

Breakdancer nieuwe Mechelse stadsartiest, 48 000 shoppers op De Bruul vorig weekend

MECHELEN – Breakdancer Michaël Priëels (zie foto) is de nieuwe stadsartiest van Mechelen. Na woordkunst van de hand van Pat Donnez, muziek met Frank Vaganée, beeldende kunsten dankzij Gijs Vanhee, uniek circus met Circus Ronaldo en Stef Lernous voor theater en film wordt er uitgekeken naar urban dance als nieuwe discipline.

De Raadscommissie Cultuur en Toerisme en de Cultuurraad stelden verschillende artiesten voor. Michaël Priëels kwam daarbij als grote winnaar uit de bus. Ook de Commissie Professionele Kunstenorganisaties gaf in mei positief advies voor het aanstellen van Michaël Priëels als stadsartiest 2023-2025. Vanaf vandaag neemt hij deze boeiende opdracht twee jaar lang voor zich.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Onder leiding van Michaël werd breakdanceclub Busta Move een klinkende naam binnen de wereld van de break- en streetdance. Dit is een energievolle en acrobatische dansvorm waar een boeiende cultuur achter schuilgaat. Die ontstond eind jaren ‘70 met de opkomst van hiphop-Dj’s en graffiti. De werking van Busta Move bereikt heel veel kinderen en jongeren die op deze manier zowel sport als cultuurbeleving aangereikt krijgen. Deze dansvorm en bijhorende visuele en muzikale kunsten zetten in op originaliteit, expressie en talentontwikkeling. Dat stimuleren we graag met het Mechels cultuurbeleid.’

Dankzij Michaël Priëels is deze Mechelse ‘breaking scene’ sinds 2019 ook gegroeid tot de grootste in België met vele honderden enthousiaste ‘bboys’ en ‘bgirls’ uit alle windstreken van Vlaanderen. Het organiseren van ‘Battle of Honour World Finals’, een officieus wereldkampioenschap voor breakdance, heeft daar zeker aan bijgedragen. Priëels: ‘Ik was enorm vereerd toen ik uitgekozen werd om Mechelse stadsartiest te worden. De vraag komt er net in het jaar dat de hiphopcultuur 50 jaar bestaat, een cultuur waarvan de artistieke dans breakdance een belangrijk onderdeel uitmaakt. Van de 50 jaar heb ik de helft mogen meemaken, actief zijnde van mijn zestien tot 41 jaar. In die tijd heb ik de Mechelse vlag met passie verdedigd op battles in binnen-en buitenland. Maar nu is het niet het buitenland, maar mijn eigen stad Mechelen die me die kans, die waardering, geeft. Dat maakt me erg gelukkig. Ik vind het progressief van de stad Mechelen om voor Urban te gaan. Gedurfd, maar wel van deze tijd. Mechelen neemt hier weer een voorsprong op veel andere steden. In tussentijd blijf ik mijn passie en kennis doorgeven aan onze 800 leden van Busta Move. Jullie zijn nog niet van me af, zeker niet in 2024-2025 waarbij ik als stadsartiest allerlei fijne projecten wens aan te gaan.’

Afgelopen weekend vond de braderie plaats in Mechelen. Opnieuw hadden er meer dan honderd standhouders een tentje opgezet om hun nazomers aanbod aan de man te brengen. Het populaire evenement lokte heel wat kooplustigen. Dit is ook goed waar te nemen in de cijfers van de Shopping Shuttle. De gratis shuttles vervoerden dit weekend maar liefst 2 852 passagiers, goed voor een nieuw record. Daarmee overtreffen de shuttles het vorig record van zaterdag 21 december 2019 toen er 1 837 passagiers geteld werden. Zondag maakten er 769 passagiers gebruik van de pendeldiensten. Het vorige record op een zondag werd gevestigd op 15 december 2019 toen er 756 passagiers vervoerd werden via de shuttles.

Op zaterdag werden er op de Bruul 28 344 passanten genoteerd, in de Geitestraat waren er dat 12 666. Goed voor respectievelijk 22 procent en 35 procent meer passanten dan tijdens een gemiddelde zaterdag in 2023. Zondag werden er op de Bruul 19 281 passanten geteld, in de Geitestraat waren er dat 8 071. Ook hier liggen de cijfers hoger ten opzichte van een gemiddelde koopzondag. Geert Milis, voorzitter van Mechelen MeeMaken: ‘In tijden van e-commerce waar mensen met een druk op de knop hun aankopen kunnen doen, is het hartverwarmend om te zien dat er zoveel mensen naar Mechelen afzakken. Het is met evenementen zoals de braderie dat we onze stad in de kijker blijven zetten.’ (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten