Brasschaat, Sint-Katelijne-Waver en Herentals zijn het meest diervriendelijk
BRASSCHAAT – In 2017, vóór de vorige gemeenteraadsverkiezingen, telde Vlaanderen 95 schepenen van Dierenwelzijn. Vandaag zijn er 238 schepenen van Dierenwelzijn, op 300 steden en gemeenten: een stijging van 150 procent. Dat is uiterst positief. Van alle Vlaamse gemeenten heeft zo’n 80 procent vandaag een schepen van Dierenwelzijn. Maar wat deden de schepenen met die bevoegdheid? GAIA maakte een tussentijdse balans op.
Op basis van meer dan 60 zestig vragen en tien speerpunten van GAIA maakte men een ranking op. Tot die speerpunten behoren onder meer de aanwezigheid van een schepen van Dierenwelzijn, sensibilisering van de bevolking, een beleid rond zwerfkatten, een diervriendelijke controle van de populatie stadsduiven, de afwezigheid van levende dieren op markten, kermissen en braderijen, een verbod op knallend vuurwerk, en de onmogelijkheid om een vergunning voor thuisslachtingen te bekomen.
Op basis van de antwoorden die GAIA ontving van de steden, gemeenten en districten, werd een ranking opgemaakt. Goud gaat naar de Limburgse gemeente Oudsbergen, zilver naar Brasschaat en brons naar Sint-Katelijne-Waver. Verder in de top tien: Herentals (vierde) en Merksem (zevende). Zes steden, gemeenten of districten haalden een onvoldoende (minder dan 50 procent) waaronder Brecht en Borgerhout (beiden 49 procent).
Eva Brandwijk (N-VA, zie foto), schepen van Dierenwelzijn in Herentals: ‘Wij zijn blij dat we de best scorende stad in Vlaanderen zijn en dat GAIA ons harde werk weet te waarderen. Dienwelzijn was voor dit stadsbestuur vanaf dag één enorm belangrijk. De voorbije drie jaar hebben we heel wat gerealiseerd. We bouwden samen met vele vrijwilligers ons zwerfkattenbeleid verder uit met voederpassen, vangbakken en meer budget voor sterilisaties.’
‘Onze Herentalse duiven zitten al even aan de pil en onze stad telt ondertussen twee nieuwe losloopweides voor honden. Ook de ondersteuning van de paddentrek werd recent nog uitgebreid naar Duipt in Noorderwijk. Burgers zijn de laatste jaren terecht meer begaan met het welzijn van onze dieren, zowel gezelschapsdieren thuis als in het wild. Zo’n goed rapport van de belangrijkste dierenrechtenorganisatie in ons land doet enorm deugd. Dat geeft mij veel energie om de komende jaren op de ingeslagen weg verder te gaan.’
Als provincie doen Limburg en Vlaams Brabant het het best. Het rapport zegt: ‘De gemeenten ondervinden hierdoor een goede ruggensteun vanuit de provincie. Dit is erg positief. GAIA vraagt aan de provincies Antwerpen, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen om eveneens vanuit de provincie de nodige ondersteuning te bieden aan hun gemeenten, zodat er gecoördineerde acties kunnen uitgewerkt worden op provinciaal niveau, zoals bijvoorbeeld het label van een diervriendelijke gemeente in Vlaams-Brabant of de Valentijnsactie van Limburg.’ (EM / Foto N-VA)