• 17/07/2024

Brandweerzone Rand bestrijdt wespen, Zomerschool Mortsel breidt uit

MORTSEL – De brandweerzone Rand (bestaande uit Boechout, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Edegem, Essen, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Ranst, Schilde, Schoten, Stabroek, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel) heeft het druk met het verdelgen van wespen.

Wespen zijn vervelende maar toch nuttige dieren. Ze eten hinderlijke insecten zoals bladluizen en muggen. Het zijn echte opruimers. In de vrije natuur is het daarom niet nodig om een wespennest te verdelgen. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging ook niet nodig. Wanneer het wespennest zich te dicht of in huis bevindt en een gevaar vormt, dan is het raadzaam om het nest te laten verwijderen door een deskundige. Probeer vooral niet om deze zelf te vernietigen, maar verwittig je brandweerkorps. Deze bundelt de meldingen en voert ze gegroepeerd uit, gebruikmakend van een wespenbestrijdingspoeder dat enkel giftig is voor koudbloedige dieren, en niet voor mensen en huisdieren. Het verdelgen van wespen door de brandweer is niet gratis. Voor deze interventie wordt een bedrag van 40 euro (inclusief BTW) aangerekend. Een aanvraag voor wespenverdelging kan je online doen via https://www.brandweerzonerand.be/content/wespen-verdelging

De Zomerschool in Mortsel wordt stilaan een traditie en kent vooral een blijvend succes. Voor het derde jaar op rij organiseert lokaal bestuur Mortsel twee weken Zomerschool. Rekenen en taal staan centraal, steeds op maat van het lagereschoolkind. Ook Oekraïense kinderen vinden hun weg naar deze Zomerschool. Nieuw dit jaar is de Zomerschool voor de leeftijdscategorie twaalf- tot achttienjarige jongeren uit Oekraïne.

Mortsel organiseert twee weken Zomerschool, van dinsdag 16 tot vrijdag 19 augustus en van maandag 22 tot vrijdag 26 augustus. In de voormiddag wordt er gerekend en rond Nederlands gewerkt, in verschillende leeftijdsgroepen en natuurlijk op maat van het kind. In de namiddag is er tijd voor ontspanning en spel. De scholen hebben op het einde van het schooljaar de kinderen die wat extra oefening konden gebruiken naar de Zomerschool geleid maar ook vele ouders vonden zelf de weg naar de Zomerschool. Per week is er plaats voor maximaal 50 kinderen. Livia Moreau (Open Vld), schepen voor onderwijs: ‘De inschrijvingen liepen vlotjes binnen, voor de tweede week is er zelfs een wachtlijst.’ De onderwijscoördinator van lokaal bestuur Mortsel is verantwoordelijk voor de coördinatie van de Zomerschool, samen met Thomas Raaffels, leerkracht bij Zeppelin. De Zomerschool vindt plaats in de Parkschool. De begeleiding is in professionele handen van de studenten van de Karel de Grote Hogeschool, voor wie dit een officieel onderdeel is van hun studietraject.

Voor het eerst organiseert lokaal bestuur Mortsel ook een Zomerschool voor Oekraïense jongeren van twaalf tot achttien jaar. In tegenstelling tot de Zomerschool voor kinderen van de lagere school, ligt de focus hier enkel op Nederlands, in combinatie met ontspannende activiteiten. Het zijn ervaren leerkrachten die mee hun schouders onder dit initiatief zetten. Locatie van deze Zomerschool is Huis voor de Buurt de Populier. Moreau: ‘Ook hier merken we dat we inspelen op een bestaande nood. Dat maakt de wachtlijst ons duidelijk. De vijftien plekjes die er zijn werden al ingenomen door vijftien jongeren die uit Mortsel en omliggende gemeentes komen.’ (EM /Foto Gemeente Borsbeek)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten