• 20/04/2024

Brandweer zone Kempen is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers

GROBBENDONK –  Brandweer zone Kempen is één van de 34 Belgische en vijf Antwerpse hulpverleningszones. De zone verenigt de brandweerposten van Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Mol en Westerlo ter bescherming van de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Retie, Vorselaar en Westerlo. Het beschermingsgebied van de Brandweer zone Kempen beslaat 727,23 vierkante kilometer met een bevolking van bijna 270 000 inwoners. De Brandweer Zone Kempen grenst aan de hulpverleningszones Taxandria, Rand, Rivierenland, Oost Vlaams-Brabant, Zuid-West Limburg en Noord-Limburg in Nederland.

Brandweerzone Kempen organiseert in oktober voor de tweede keer haar ‘Start to Brandweer’-sessies. Je ontdekt er of er een brandweerkracht in je schuilt. Jaarlijks worden er zo’n 24 betaalde vrijwilligers binnen zone Kempen gerekruteerd. De procedure om brandweerman of –vrouw te worden mag je niet onderschatten. Om een correct beeld te schetsen van de precieze jobinhoud en de procedure organiseert Brandweer zone Kempen op zaterdag 1, zaterdag 22 en zondag 23 oktober ‘Start to Brandweer’ in respectievelijk de kazernes van Balen (13 tot 16 uur)  Herenthout (13 tot 16 uur) en Grobbendonk (9 tot 12 uur). Een sterke motivatie vormt het startpunt, maar je dient ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties te beschikken om lid te kunnen worden van Brandweer zone Kempen. Kandidaten dienen achttien jaar of ouder te zijn en op maximaal acht kilometer van één van de kazernes van Mol, Westerlo, Herenthout, Herentals, Grobbendonk, Balen of Geel te wonen.

Koen Bollen, zonecommandant Brandweer zone Kempen: ‘Na een succesvolle eerste editie van Start to Brandweer vorig jaar, hernemen we nu opnieuw. Deze keer selecteerden we de kazernes van Balen, Herenthout en Grobbendonk omdat daar de nood het hoogste is. Neemt niet weg dat we ook voor de andere kazernes nog steeds op zoek zijn naar waardevolle, nieuwe kandidaten. Ook in de toekomst willen wij onze burgers optimaal blijven beschermen.’

Alles start met het behalen van het federaal geschiktheidsattest (FGA) vooraleer je kan solliciteren bij de brandweer. De meeste FGA-proeven kan je thuis trainen en oefenen. Maar voor sommige testen heb je extra materiaal nodig. Tijdens een ‘Start to Brandweer’-sessie kan je net die oefeningen trainen en uitproberen – denk hierbij concreet aan het beklimmen van een 30 meter hoge ladder op een brandweerwagen, een houtbewerkingsoefening, een loodgieterij- of elektriciteitsopdracht vervullen tegen de klok. Brandweer zone Kempen staat tijdens deze sessies ook klaar met nuttige info en weetjes. Zo kan je je goed geïnformeerd inschrijven voor het behalen van een federaal geschiktheidsattest in een provinciale brandweerschool. Het attest behaal je in één dag.

Elke sessie start met een korte schets van de jobinhoud van een vrijwillige brandweerkracht. Daarna kan je de operationele handvaardigheidstesten en lichamelijke geschiktheidsproeven al eens uitproberen. Registreren via https://forms.office.com/r/5SJER2rQdc. Info: https://kempen.hulpverleningszone.be/ en www.ikwordbrandweer.be. (EM / Foto Brandweerzone Kempen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten