• 20/09/2024

Brabofontein doet het weer, laatste coronapatiënt ontslagen bij ZNA

ANTWERPEN – De rotspartij van de iconische Brabofontein op de Antwerpse Grote Markt werd gerestaureerd, waarvoor het water tijdelijk werd afgesloten.

Die werken zijn nu afgerond en de stad schakelde de fontein terug in, zodat het bekende kunstwerk in het hart van de stad weer in volle glorie te bewonderen is. Burgemeester Bart De Wever en schepen Annick De Ridder (beiden N-VA) lieten vanochtend  met een druk op de knop het water opnieuw stromen. Precies op de plek waar de vrijheidsbomen hadden gestaan, plaatste men in 1887 de Brabofontein van Jef Lambeaux. Deze beeldhouwer werd trouwens zelf op de Grote Markt geboren, in het pand met nummer 44. De fontein heeft een typisch negentiende-eeuwse pièce montée-vorm, die doet denken aan een getrapte bruiloftstaart.

De Romeinse held Brabo staat hoog boven enkele hunkerende zeemeerminnen en het lijk van de door hem onthoofde, toleisende reus Antigoon. Brabo werpt de hand van de dode reus in de Schelde. Hieruit ontstond volgens de legende de naam van de stad: ‘handwerpen’. De naam Brabo leeft volgens anderen dan weer voort in Brabant, het gebied dat de held als beloning voor zijn daad zou hebben ontvangen. Wat bij het ontstaan van de legende een rol speelde is het belang dat Antwerpen hecht aan de Schelde als bron van welvaart en handel.

Er was veel discussie over de juiste plaats van het standbeeld. Zo werd lang getwijfeld om het aan Het Steen te plaatsen, waar de Scheldekaaien juist volledig heraangelegd waren. Men heeft toen een proefopstelling gedaan op de twee mogelijke plaatsen. Uiteindelijk werd toch gekozen voor de Grote Markt, dichtbij het toen helemaal vernieuwde stadhuis.

Voor het eerst sinds maart 2020 zijn er geen COVID-patiënten meer opgenomen bij ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen). Er zijn geen COVID-patiënten meer op de afdelingen Intensieve Zorgen of de verpleegafdelingen. Over de hele periode van 39 maanden sinds het uitbreken van de pandemie verzorgde ​ ZNA 8 632 COVID-patiënten. Dat is meer dan een op de drie COVID-patiënten (37 procent) die in de provincie Antwerpen in een ziekenhuis werden opgenomen.

Op de 1 184 dagen sinds de start van de pandemie – drie jaar en drie maanden – verzorgde het zorgpersoneel van ZNA 8 632 mensen die COVID opliepen. Met 3 235 COVID-patiënten (37 procent) zorgde 2022 voor de piek qua opnames. In 2020 nam ZNA op tien maanden 2 733 patiënten op, of bijna een derde (3 procent) van de hele periode. ​ 2021 was goed voor een kwart, met 2 184 patiënten. Dit jaar liep dat terug tot 480 patiënten (vier procent).

Eddy Aerts, CEO van ZNA: ‘’Dat ZNA voor het eerst sinds maart 2020 geen COVID-patiënten heeft is het voorlopige einde van een bijzonder lange en intense periode voor de ZNA-medewerkers en hun naasten. Dit was een inspanning die zijn gelijke niet kent qua intensiteit en tijdsduur. Ik dank alle collega’s vanuit de grond van mijn hart voor de bijdrage die ze sinds de start van de pandemie zijn blijven leveren om de grootste gezondheidscrisis in jaren het hoofd te bieden.’

Voor de afdelingen Intensieve Zorg en de verpleegafdelingen lagen de pieken in verschillende jaren. Over de hele periode was één op de zeven patiënten ( 1218) opgenomen op de afdeling Intensieve Zorgen. De overige 7 414 patiënten lagen op een verpleegafdeling. Op de afdeling Intensieve Zorg lag de piek in 2021 met 461 patiënten. Het eerste (onvolledige) jaar van de pandemie was goed voor 443 patiënten. In 2022 was dat gedaald naar 270 patiënten. Dit jaar belandden nog 44 patiënten op IZ. Op de verpleegafdelingen was 2022 het drukste COVID-jaar, met 2 965 patiënten. In 2020 waren dat er 2 290 en vorig jaar 1 723.  Dit jaren waren lagen er 436 COVID-patiënten (6%) op een verpleegafdeling. Bekijk ook https://www.zna.be/nl/nieuws/drie-jaar-corona-zna. (EM / Foto Isabel CORTHIER)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten