• 16/07/2024

kiss-off voor Brabant

Brabant kust de Kempen

KEMPEN – Geen doordeweekse kick-off, maar een toepasselijke kiss-off voor Brabant kust de Kempen. De dertien Vlaamse en Nederlandse partners kustten samen het driejarige Interreg-project wakker. Het opzet is een duurzaam en belevingsvol meerdaags toerisme in de grensstreek met storytelling als rode draad doorheen alle plannen, van bezoekerscentrum tot fiets- en wandelroutes, beleefpunten langs het Bels Lijntje, evenementen en verblijfsarrangementen.

De komende drie jaar werken dertien partners uit Vlaanderen en Nederland samen aan de optimale ontsluiting van het toeristische aanbod in de grensstreek: zes Vlaamse gemeenten (Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout), vier Nederlandse gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg), twee kennisinstanties (Thomas More en BUas) en projectverantwoordelijke Toerisme Provincie Antwerpen. Brabant kust de Kempen heeft een totaalbudget van €1.867.250, waarvan de helft subsidies uit het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland.

De opstartfase van het project draaide vooral rond persoonlijke kennismaking, planning en overleg in de diverse werkgroepen. Tijdens een publieke kiss-off aan het Bels Lijntje in Turnhout ontvouwden de partners hun concrete plannen. In 2024 ligt de focus op onderzoek. Een grondige gebiedsanalyse door Thomas More brengt de onbenutte kansen en de noden aan samenwerking en verdere professionalisering in kaart. Een onderzoeksteam van BUas inventariseert momenteel de talrijke lokale verhalen. Naast deskresearch gaat er bewust veel aandacht uit naar interviews met toerismeprofessionals, kenners van het grensgebied en bewoners.

Storytelling speelt een sleutelrol in alle toekomstige acties en realisaties, niet alleen bij de uitbouw van het bezoekerscentrum in Baarle, de belevingsvolle haltes op het Bels Lijntje of de betere ontsluiting van attracties en bezienswaardigheden. De bijzondere grensverhalen figureren ook in de geplande fietsroutes, langeafstandswandelroute, evenementen en verblijfsarrangementen.

Gedeputeerde voor toerisme Mireille Colson: “Met Brabant kust de Kempen bouwen we aan een ruim, aantrekkelijk en belevingsvol toeristisch aanbod. Tegelijk willen we de streekidentiteit versterken en de onderlinge samenwerking aanwakkeren. Geen betere ambassadeurs voor de regio dan onze ondernemers en inwoners! Er ligt veel werk op de plank tussen deze kick-off en onze afscheidskus in 2027. Drie jaar om onze drie doelstellingen waar te maken: tevreden vakantiegangers, enthousiaste ondernemers en trotse bewoners.”

Actuele info over Brabant kust de Kempen op de projectwebsite.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten