• 10/12/2024

Bouw jeugdlokaal Groot Schijn bijna van start, 348 speelstraten in 9 districten

DEURNE – Midden in Park Groot Schijn, naast het skatepark, krijgen de jeugdverenigingen een eigen plek rond de historische Master Schmid-hoeve. De stad heeft een aannemer aangesteld om deze nieuwe jeugdlokalen, berging en buitenaanleg te realiseren.

De eerste fase behelst de bouw van twee nieuwe lokalen voor de jeugdbewegingen VNJ en Scouts 17e Prins Albert. Deze jeugdbewegingen kunnen hun werking en activiteiten apart ontplooien. Enkel het speelterrein rond de lokalen wordt gedeeld. De gebouwen bevinden zich naast de bestaande Master Schmidt-hoeve en worden uitgewerkt als bijgebouwen van de hoeve. Ook de bouw van een bergruimte en de buitenaanleg is voorzien. De aannemer start in het voorjaar van 2022 de werken op. De volgende stap is de renovatie van de Scinthoeve, op dezelfde site. Dit gebouw krijgt de functie van polyvalent jeugdhuis en fuifzaal. Momenteel zit dit project in de voorontwerpfase. Jinnih Beels (Vooruit), schepen voor jeugd: ‘Ik ben blij dat de werken binnenkort eindelijk van start gaan. Onze jeugd heeft meer dan ooit behoefte aan voldoende en geschikte ruimte. Niet alleen voor activiteiten van beide jeugdverenigingen, maar ook ontspannings- en fuifruimten zijn meer dan welkom. Zo werden de plannen ook samen met de jeugdverenigingen zelf uitgewerkt.’

De ‘kamers’ van Park Groot Schijn zijn de geprogrammeerde, functionele, onderdelen van het park. Vandaag zijn het speelbos, de eerste sportkamer, het nieuwe zwem- en schaatscomplex Sportoase, het centrale plein met skatepark, de volkstuinen in het zuidelijke deel en een groot deel van de natuuraanleg en parkpaden in het park al klaar. De jeugdkamer komt dus nu aan de beurt, en de derde fase van de parkaanleg en de vernieuwing van het woonwagenterrein staan nog op de planning.

Nooit waren er meer speelstraten in Antwerpen dan in 2021. In 2016 stond de teller voor het aantal speelstraten op 150, en dat aantal piekte dit jaar op 348.

Speelstraten zijn straten die op aanvraag van de bewoners tijdelijk afgesloten worden voor doorgaand verkeer om kinderen meer speelruimte te geven. De kinderen vinden daarmee een veilige spelomgeving in hun buurt. Daarnaast is gebleken dat speelstraten de sociale cohesie in de stad bevorderen. De aanvragen vertrekken immers van de bewoners zelf, en de betrokkenheid van de bewoners is dan ook groot. Enkele jaren lang lag het aantal speelstraten op Antwerps grondgebied telkens rond de 150, maar sinds 2019 zien we een sterke stijging.  Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Ik zie een verband met de uitbraak van de coronacrisis in maart 2020, waarin beperkingen rond reizen en bijeenkomsten ook gevolgen hadden voor de vrijetijdsbesteding van de kinderen. We maakten het makkelijker om ook speelstraten buiten de schoolvakanties in te richten, zoals op officiële buitenspeeldagen en andere feestdagen. We werken aanvragen ook sneller af. De aanvraagprocedure werd ingekort van drie maanden naar zeven weken.’ Het district Antwerpen is in 2021 ‘speelstratenkampioen’ met 96 stuks, gevolgd door het district Borgerhout (63), Deurne (56), Berchem (44), Wilrijk (38), Ekeren (21), Merksem (17),  Hoboken (9 ) en Berendrecht/Zandvliet/Lillo (4). Er werden 106 speelstraten aangevraagd voor juli, 151 voor augustus, 38 voor de paasvakantie en vijftien voor de herfstvakantie. Een speelstraat aanvragen kan via   https://www.antwerpen.be/info/6023a6b5693582f58221ef86/speelstraten-aanvragen-in-antwerpen-veilige-speelruimte-voor-kinderen. (EM / Afbeelding Stad Antwerpen)

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten