• 14/06/2024

Bornem, Heist, Boechout, Antwerpen en Mechelen aan de top qua bebossing

BOECHOUT – Er komen steeds meer nieuwe bossen bij. Op het einde van deze winter zal de teller al op 1 100 hectare extra bos staan, dat sinds 2019 aangeplant werd. Dat is het resultaat van de Bosalliantie, een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, natuurorganisaties en lokale besturen om bosuitbreiding in een stroomversnelling te krijgen. Om lokale besturen aan te moedigen de handen uit de mouwen te steken en te bebossen, reikt de Bosalliantie boslabels uit. Zuhal Demir (N-VA, zie foto), Vlaams minister van omgeving: ‘Met de boslabels willen we lokale besturen aanmoedigen om met bosuitbreiding aan de slag te gaan. Laat dit geen eindpunt zijn, maar de start van meer groen in Vlaanderen.’.

Vlaanderen telt vandaag al meer dan 800 extra bossen, goed voor 737 hectare nieuw bos. Stad Gent spant de kroon en plantte als eerste lokaal bestuur meer dan tien hectare bos. De stad krijgt daarvoor het eerste gouden boslabel en een cameraploeg over de vloer. Onder meer de gemeente Bornem viel ook in de prijzen. Daar plantte men 7,5 hectare bos, goed voor een zilveren label. Bornem krijgt als erkenning een landmark op haar grondgebied zodat wandelaars en natuurliefhebbers de goede werken van het lokaal bestuur vereeuwigd zien in de natuur. Onder meer de gemeente Heist-op-den-Berg krijgt dan weer een bronzen boslabel omdat ze meer dan 2,6 hectare aangeplant heeft. Heist-op-den-Berg krijgt een online badge die ze op haar website en sociale mediakanalen kan gebruiken om haar engagement voor een groener Vlaanderen in de kijker te zetten.

De gemeente Boechout (1,9 hectare bos) en de steden Antwerpen (1,4 hectare) en Mechelen (1,1 hectare) horen ook nog bij de vijf beste bebossers in de provincie Antwerpen.

Demir: ‘Er worden dit jaar heel wat zilveren en bronzen boslabels uitgereikt maar nog teveel lokale besturen lopen achter de feiten aan van ons bosuitbreidingsverhaal. Momenteel is de Bosalliantie met 160 lokale besturen aan de slag in iets meer dan 230 projecten. 63 besturen zijn op zoek naar een locatie voor een buurtbos en 65 besturen ondersteunen de Vlaamse bosuitbreiding met het verlenen van vergunningen of het ondersteunen van particuliere bebossers.’

Die laatste geven wel aan zelf geen projecten uit te werken. Van enkele besturen is nog steeds niet geweten wat hun plannen zijn en een aantal besturen toonde geen interesse.

Demir: ‘De lokale besturen moeten ambitieus blijven en de armen uit de mouwen steken om meer bomen in de grond te krijgen. Uit een bevraging van 1 000 Vlamingen weten we dat negen op tien Vlamingen meer bos willen en daar in belangrijke mate voor rekenen op hun lokaal bestuur. Ik wil daarom alle lokale besturen aanmoedigen om het goede voorbeeld van Gent te volgen. Als het in een stedelijke omgeving kan, dan kan het bij jullie ook. Haal dus alles uit de kast om je gemeente verder te vergroenen. Doe het voor de gezondheid van uw inwoners, doe het om de klimaatverandering tegen te gaan, doe het  omdat we allemaal beter worden van extra bos. De bosalliantie staat klaar om jullie te ondersteunen.’ (EM / Foto Kabinet Zuhal Demir)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten