• 24/06/2024

Bornem: 21 603 euro voor Oekraïne, vaccinatiecentrum Voorkempen verhuist

BORNEM – De oorlog in Oekraïne brengt een noodtoestand teweeg voor de vele burgers daar.  In navolging van andere gemeenten, wordt er aan de gemeenteraad van vanavond in Bornem voorgesteld om één euro per inwoner te storten als noodhulp voor Oekraïne. Deze subsidie bedraagt 21 603 euro, aangezien Bornem op 1 januari precies 21 603 inwoners telde.

Stephanie Verhoeven, clustermanager welzijn: ‘Op dit moment hebben zestien Oekraïense vluchtelingen de weg naar Bornem gevonden. Slechts drie daarvan werden aan Bornem toegewezen via Fedasil, de anderen vonden opvang via hun eigen netwerk.’ Tom Van Ranst (CD&V), schepen van welzijn: ‘In contact met Fedasil stelt Bornem geleidelijk extra plaatsen open, we blijven nieuwe opvangplaatsen onderzoeken. Daarbij geven we de voorkeur aan plaatsen waar Oekraïense vluchtelingen een ‘eigen plek’ krijgen, waar ze tot rust kunnen komen.’ Burgemeester Greet De bruyn (CD&V): ‘Ik ben ontzettend fier dat Bornemnaars hun warm hart tonen en roep alle inwoners die een leegstaande woning of #Plekvrij hebben op zich te melden via www.bornem.be. Meer dan 70 solidaire Bornemnaars deden dit al. We vragen om zoveel mogelijk de voorziene weg te volgen, door het formulier op onze website in te vullen. Zo zijn we zeker dat de vluchtelingen officieel geregistreerd worden en een officiële opvangplaats toegewezen krijgen. Op die manier krijgen de Oekraïners op de vlucht meteen de juiste documenten, is er ondersteuning voor de eerste dagen, een screening van de opvangplaats,…. De komende weken gaan we mogelijk nog op zoek naar allerlei materialen en huisraad of andere vormen van ondersteuning. Via onze gemeentelijke communicatiekanalen brengen we de inwoners op de hoogte hoe ze kunnen helpen.’ Inwoners kunnen met vragen steeds terecht bij het Sociaal Huis via tel. 03 890 60 70 of via sociaalhuis@bornem.be.

Na de geslaagde vaccinatiecampagne van het voorbije jaar in het Provinciaal Vormingscentrum in Malle, verhuist Vaccinatiecentrum Voorkempen vanaf zondag 1 mei naar het Diagnosecentrum Voorkempen in Zoersel. Vanaf dat moment worden daar tweewekelijks vaccinatiemomenten gehouden op zaterdagvoormiddag.

Het laatste grote vaccinatiemoment wordt morgen woensdag 30 maart gehouden tussen 14 en 17 uur. Inwoners uit Eerstelijnszone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel) die nog in aanmerking komen voor vaccinatie, worden nog steeds uitgenodigd per brief en digitaal via Mijn Burgerprofiel. Pieter Porriau, verantwoordelijke van het vaccinatiecentrum: ‘Al zullen ze nu zelf actief hun afspraak moeten bevestigen via de digitale weg (code op de brief) of via het callcenter. Op woensdag 27 april is er nog een klein vaccinatiemoment voorzien in het Provinciaal Vormingscentrum voor het definitief de deuren sluit. Het callcenter van het vaccinatiecentrum blijft nog een tijdje open. Bij vragen rond uitnodigingen kunnen inwoners telefonisch terecht op het nummer 03 201 50 40 of bij hun huisarts.’

Sinds 23 februari 2021 werden meer dan 250 000 vaccins toegediend. Op de drukste dag werden er bijna 3 000 vaccins gezet. Er werden maar liefst 406 vrijwilligers en medewerkers tewerkgesteld. In totaal was het vaccinatiecentrum 210 dagen open en werden er 345 vaccinatieshiften gehouden. Het callcenter was het voorbije jaar 324 dagen geopend met een kernteam van 22 vrijwilligers. Ze hebben ruim 90 000 telefoongesprekken gevoerd met in de drukste maand juni 2021 een piek van 13 051 gesprekken. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten