• 18/07/2024

Borgerhoutse senioren in watten gelegd, vernieuwde ‘Bij-wandeling’ in Wilrijk

BORGERHOUT – Vanmiddag werden Borgerhoutse senioren van het woonzorgcentrum Gitschotelhof in de watten gelegd door leerlingen van de afdeling Zorg en Welzijn van het IMS (Instituut Maris Stella) in Borgerhout. Met trots presenteerden de leerlingen hun intergenerationele samenwerking rond vrijetijdsbesteding voor senioren in het bijzijn van hun directeur en Ben Van Duppen (PVDA), districtsschepen voor senioren. In een meerdaags traject gingen jongeren en senioren in dialoog, op school, in het woonzorgcentrum en tijdens een wandeling met gids. De leerlingen krijgen zo een unieke leerervaring en de senioren aandacht en verzorging.

De eerste dag van dit traject vond plaats in de school. De leerlingen van het vierde jaar Zorg en welzijn boden de senioren een uniek verwenmoment aan. Leerkracht Nassira Abarkan van het IMS: ‘Op een informele manier kregen onze leerlingen de kans om de leefwereld van de senioren beter te leren kennen. Dit project versterkt het wederzijds begrip en een band tussen de generaties.

De senioren kwamen rond 13.30 uur aan in de school en werden verwelkomd door directeur Dimitri Meurrens en Ben Van Duppen. Nadien kregen ze handverzorging en speelden ze een geheugenspel. Er was ook koffie of thee en gebak. Van Duppen: ‘Ik ben blij dat we de brug kunnen slaan tussen generaties. Borgerhout is een jong district, maar er wonen ook heel wat ouderen. Vaak leven ze in gescheiden werelden. Projecten als deze brengen hen bij elkaar en die steunen we graag. Het heeft een positieve impact op de jongeren én de ouderen.

Wilrijk duikt de week van de bij (van zaterdag 28 mei tot zondag 4 juni) in met een bij-zondere wandeling. De bijenwandeling ‘Op stap met WiBi’ werd in een opgefrist kleedje gestoken.

In 2018 stuurde het stripdistrict Wilrijk gezinnen op ontdekkingstocht met als gids WiBi. Deze op-en-top Wilrijkse bij toont tijdens een wandeling van ongeveer vijf kilometer een hele reeks groene plekjes waar bijen meer kansen krijgen om te overleven, zoals de bloementuin op de Bist of het bijenhotel in het Park van Eden (zie foto). Onderweg zijn er ook heel wat aangename speel- en picknickplekjes. Op elk van de negen stopplaatsen geeft een infozuil extra informatie door middel van QR-codes. ‘Op stap met WiBi’ is een vrije wandeling die iedereen op gelijk welk moment kan maken zonder vaste start- of stopplaats. Naar aanleiding van ‘de week van de bij’ friste het district de wandelkaart op en ontwikkelde het enkele nieuwe doe-opdrachten voor onderweg. Daardoor heeft Wilrijk er voor de zomermaanden een extra wandeltroef bij.

De wandelkaart kan gratis opgehaald worden bij de Wilrijkse jeugddienst (Heistraat 34a) of in het Gemeenschapscentrum (Bist 1), waar in de onthaalruimte een bijenhoekje werd gecreëerd rondom de Wilrijkse wijkmobiel.

Deelnemers aan de wandeling wordt gevraagd om onderweg een fleurige foto te maken en te posten op Instagram of andere social media met de hashtag #WiBi. De leukste inzendingen krijgen een plaatsje in een volgende editie van het Wilrijkse 2610 magazine. Hans Ides (CD&V), districtsschepen voor groen(voorziening): ‘Wilrijk scoort al jarenlang erg hoog op de ranking van meest bijenvriendelijke gemeenten. Met onder meer deze vernieuwde wandelroute, een fotowedstrijd en extra ruimte voor bijen in het Park van Eden willen we Wilrijk aan de top van die rangschikking houden.’ Info: www.wilrijk.be/wibi. (EM / Foto District Wilrijk)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten