• 19/05/2024

Borgerhout zorgt voor duiding bij koloniaal erfgoed

BORGERHOUT – Vanuit de lokale erfgoedwerking ‘Littekens van Borgerhout’ werd gefocust op gevoelig erfgoed, dat al dan niet zichtbaar aanwezig is in het straatbeeld. Na de nieuwe gedenksteen in 2023 die de slachtoffers van de kolonisatie herdenkt, volgt nu extra duiding bij verschillende straat- en pleinnamen die verwijzen naar een koloniaal verleden.

Tussen 2022 en 2023 ging het district in dialoog met zijn inwoners. Wat is de toekomst van die verwijzingen naar koloniaal erfgoed? Moet het district die verwijderen, behouden en/of duiden? Via historische informatie op de website, gegidste rondleidingen en gesprekavonden was er ruimte voor dialoog, maar ook inspraak. De meningen waren uiteenlopend, maar de grootste voorkeur lag bij duiding.

Op vijf relevante locaties in Borgerhout verschijnt een infobordje dat meer duiding geeft bij de persoon of personen waarnaar de plek vernoemd is. Het infobordje op het Moorkensplein verwijst dan weer naar twee objecten in de onmiddellijke omgeving.
Moorkensplein: duiding bij twee monumentale gedenkstenen op het districtshuis ter nagedachtenis aan enerzijds Borgerhoutse kolonialen (1949) en anderzijds slachtoffers van de kolonisatie (2023). Vinçotteplein: duiding bij de persoon Thomas Vinçotte (beeldhouwer) en de rol van koloniale propaganda.
Krugerplein: duiding bij de personen Paul Kruger, Louis Botha, Pieter Arnoldus Cronjé, Koos De La Rey en Christiaan Rudolf de Wet (militaire leiders tijdens de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen).
Monseigneur Van Goethemplein: duiding bij de persoon Eduard Van Goethem (missionaris verbonden aan een Borgerhoutse congregatie) en de rol van missionarissen in Congo.
Luitenant Lippenslaan (Te Boelaerlei): duiding bij de personen Joseph Lippens en Henri De Bruyne (militairen in het koloniale leger).

Op 9 mei is het Decolonial Europe Day en kan je om 10 uur de gratis rondleiding langs koloniale littekens in Borgerhout volgen. Plaatsen zijn beperkt, dus graag inschrijven via cultuurantenne.borgerhout@antwerpen.be ​ of bel 03 338 18 14. Vermeld zeker je volledige naam, postcode, gsm-nummer en het aantal personen.

Foto district Borgerhout

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten