• 20/06/2024

Borgerhout: plantvak of gratis regenton, speeddaten voor senioren

BORGERHOUT – District Borgerhout herbekeek haar ondersteuningsmogelijkheden. Het uitgebreide reglement ‘Borgerbouwers’ werd vervangen door tien korte en eenvoudige reglementen. Sommige reglementen vervangen een bestaand aanbod, andere zijn nieuw en bieden de Borgerhoutenaar een extra kans om te vergroenen of iets te organiseren samen met zijn buren.

Bewoners kunnen een plantvak aanvragen voor een plaats in hun buurt waarvan ze denken dat daar vergroening mogelijk is. Bovendien zijn ze bereid hier zelf het onderhoud van op te nemen. Het district biedt ook gratis regentonnen aan. Voorwaarde is wel dat de Borgerhoutenaar deze plaatst aan de voorgevel van zijn woning, zodat de buren ook gebruik kunnen maken van het verzamelde regenwater. Een sticker zal dat duidelijk maken. Naast een plantvak en een regenton biedt het district nog steeds ondersteuning voor de plaatsing van een klimhulp of groenslinger en het organiseren van een straatfeest of speelstraat. Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen): ‘Meer groen zorgt voor een mooier en klimaatbestendiger Borgerhout. Het is fantastisch dat zo veel bewoners daar mee hun schouders onder zetten. De eenvoudige reglementen zullen daarbij een goede ondersteuning zijn.’ Meer info op www.borgerhout.be/groen en www.borgerhout.be/borgerbouwers .

Op dinsdagen 19 en 26 april en 3 mei organiseert district Borgerhout, in samenwerking met Avansa en Expohuis, ‘speeddates’ waar senioren kennis kunnen maken met leeftijdsgenoten. Het initiatief bleek eerder al een schot in de roos en daarom kunnen nu ook Borgerhoutse senioren op drie namiddagen, via korte gesprekjes, vriendschappen sluiten in de stijlvolle en verrassende zalen van het districtshuis.

Ben Van Duppen (PVDA), schepen voor senioren: ‘Borgerhout is een atypisch district. Overal duiken nieuwe initiatieven op. Er is altijd wel ergens iets te doen. Meer en meer mensen willen er komen wonen omdat de buurt bruist. District Borgerhout wil dat ook senioren daar deel van kunnen blijven uitmaken. Er heerst, midden in de stad, nog steeds een dorpsgevoel in de straten en op pleinen. De speeddates helpen senioren om, net zoals vroeger, elkaar te begroeten en een spontaan praatje te slaan en dat in een mooi kader. Zo kunnen er vriendschappen ontstaan. District Borgerhout wil dit aanmoedigen.’

‘Ik vind dit een geweldig initiatief. Het is een kleinschalige manier om eenzaamheid te bekampen en senioren dichter bij elkaar te brengen. Als het aanslaat, is dit zeker niet de laatste keer.’

Initiatiefneemster Diana Van Strijdonck: ‘In de prachtige trouwzaal van het districtshuis brengen we een groep senioren dichter bij elkaar. De mens en zijn verhaal staan centraal en elke ontmoeting is een kans op vriendschap en meer sociale activiteit in je agenda. Voor wat extra sfeer voorzien we koffie, thee en gebak. Feestelijker kan eigenlijk niet, want vrienden heb je nooit teveel.’ Deelname is gratis en inschrijven verplicht. De speeddates vinden plaats in het districtshuis van Borgerhout aan het Moorkensplein 1 op de eerste verdieping. Er is een lift aanwezig. Inschrijven via 03 338 17 43 of senioren.borgerhout@antwerpen.be. Meer info: www.borgerhout.be. De speeddates voor senioren zijn een samenwerking tussen district Borgerhout, Avansa en Expohuis vzw. (EM / Foto Jonathan Ramael)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten