• 27/05/2024

Boombruggen voor eekhoorns Schoten

SCHOTEN- De provincie Antwerpen is coördinator voor het boombruggenproject in het Antwerpse. Hiervoor is er een samenwerkingsakkoord met Groen Kruis, de Regionale Landschap Stichting en verschillende gemeenten.

Groen Kruis is de naam voor de dienst gebiedsgericht beleid van de Provincie Antwerpen. Het is actief in de sterk verstedelijkte noordoostelijke rand rond de stad Antwerpen en loopt over de grondgebieden van de districten Deurne, Ekeren en Merksem en de gemeenten Wijnegem, Schilde, Schoten en Wommelgem. Samen met partners gaan ze aan de slag om de open ruimte te behouden en te versterken en zoveel mogelijk met elkaar te verbinden.

Sinds 2020 zijn er acties om onder meer het gebied meer bestand te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering en te zorgen voor aangename en gezonde leefomgevingen voor mensen, dieren en planten. Ook gaan ze om veilige groenverbindingen te maken waarlangs mensen en dieren zich kunnen verplaatsen.

Voor deze laatste actie is Groen Kruis nu van start gegaan met het aanleggen van boombruggen voor eekhoorns. De eerste werden geplaatst op de Botermelkbaan in Schoten tussen de nummers 70 en 80. Gedeputeerde Luk Lemmens en Schepen Walter Brat (beiden N-VA) waren bij de opening van deze eerste boombruggen. Ze zijn opgespannen tussen bomen in privétuinen. In Schoten is één van de twee boombruggen ook opgespannen op het terrein van de buitengewone secundaire onderwijsschool ‘t Lommert en jeugdzorg Emmaüs aan de Botermelkbaan 75.

De boombruggen werden geplaatst door een gespecialiseerd boomverzorgersteam. De hoogte varieert tussen de veertien tot zeventien meter. De touwen zijn gemaakt van een soort synthetisch vlas en nylon, te vergelijken met de scheepstouwen.

In totaal gaan er in de noordoost rand zestien boombruggen komen. Naast de twee  in Schoten komen er nog twee in Deurne aan het Rivierenhof en veertien over de drukke Houtlaan, Wijnegem.  Hiervoor is er eerst een studie gemaakt door de provincie en een contact met de eigenaars, die allen akkoord gingen. Vooral de signalisatievergunningen vergden tijd daar men te doen had met zeer drukke wegen.

Om het project op te volgen heeft men verschillende wildcamera’s geplaatst. Zo kan men naast de beweging van de eekhoorns en hun aantal ook zien of er andere dieren van de boombruggen gebruik gaan maken. Hier denkt men bijvoorbeeld aan boommarters.

Gust CHARRIN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten