• 24/06/2024

Boom neemt verharde gemeentewegen onder de loep

BOOM – Het bestuur van Boom en de experts fietsten samen langs plekken waar de weg te breed of te lang is, of waar er opportuniteiten zijn om de levenskwaliteit te verhogen. De 12 stopplekken zijn momenten om even stil te staan bij hoe de weg anders ingericht kan worden. De fietstocht past in het provinciaal begeleidingstraject ‘Gemeentewegen onder de loep’. Tijdens dit traject werken 5 gemeenten in 6 stappen naar een actieplan voor het ontharden van hun oververharde gemeentewegen. Daarna zijn ze klaar om aan de slag te gaan. Het doel van het traject is om de onthardingskansen binnen het gemeentelijke wegpatrimonium duidelijk in het vizier te krijgen en een aanpak te ontwikkelen die voordelig is voor de gemeente en elke betrokkene meeneemt in het verhaal.

Volgens Marlies Struyf, ruimtelijk planner bij RE-ST en expeditieleider van de dag is ontharding van lokale wegen hier extra belangrijk: “Boom heeft een uitzonderlijk hoge verhardingsgraad in het dichtbevolkte woongebied. Wegontharding wordt van levensbelang in de wijken met een verhoogd risico op hittestress en overstromingen.”

De verhardingsgraad in de provincie Antwerpen is erg hoog. Tijdens de laatste meting lag het cijfer op 17,3% en ondanks de vele inspanningen blijft dit percentage stijgen.

Gedeputeerde voor milieu, natuur en water, Jan De Haes, benadrukt het belang van ontharden voor lokale besturen: “Door ontharding vermindert het risico op wateroverlast, stijgt het grondwaterpeil en verbetert de waterkwaliteit. Een grijze straat verandert zo in een aangename, verkoelende en groene plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Met onze provinciale initiatieven creëren we mee gemeenten waar het voor burgers gelukkig wonen, werken en verplaatsen is. Binnenkort realiseren we overigens ook een Groene Oase op de speelplaats van PTS Boom.”

Uitleg over het traject en over alle andere klimaatacties van de provincie staan op planvandaag.be

Foto provincie Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten