• 15/07/2024

Bonheiden telt voorlopig 50 opvanggezinnen met 140 opvangplaatsen

BONHEIDEN – Ook in Bonheiden ontstond er een gigantische golf van solidariteit onder de inwoners naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne. Om al deze hulpaanbiedingen te centraliseren lanceerde het gemeentebestuur het platform www.2820vraagt.be/crisishulp

Via dit platform kan iedereen die wil helpen of een actie organiseert zich aanbieden.

Een 50-tal gezinnen boden zich ondertussen ook aan als opvangplaats voor Oekraïense vluchtelingen. Samen zijn ze goed voor ongeveer 140 opvangplaatsen, toch is de gemeente nog steeds op zoek naar bijkomende plaatsen. Het bestuur wil alle vluchtelingen die in Bonheiden terecht komen graag een warme en veilige thuis aanbieden.

Bonheiden veroordeelt de aanval van de Russische federatie en betuigt haar steun aan het Oekraïense volk door de steunverklaring van het CEMR te ondertekenen. De Raad van Europese Gemeenten en Regio’s (Council of European Municipalities and Regions oftewel CEMR) roept lokale en regionale overheden in heel Europa op om hun steunverklaring mee te ondertekenen. De gemeenteraad van Bonheiden besliste om de steunverklaring te ondertekenen.

Een uittreksel: ‘Wij, lokale en regionale leiders in heel Europa, veroordelen krachtig de veelvuldige aanvallen en schendingen van de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne. We betuigen onze volledige steun en solidariteit met het Oekraïense volk en onze collega’s in de lokale en regionale regeringen. We zullen niet accepteren dat onze Europese waarden en integriteit opnieuw worden aangevallen door de Russische Federatie na de schending van Georgische gebieden door Rusland in 2008. We zijn fel gekant tegen het uiteenvallen van een vrije en democratische staat in Europa. De escalatie van geweld, herhaalde bombardementen en aanvallen op Oekraïense steden en gebieden vormen een ernstige bedreiging voor het behoud van vrede en democratie in heel Europa. We roepen de Russische Federatie op om haar aanval te staken, het nationale grondgebied van Oekraïne te verlaten, alle internationale verdragen en fundamentele beginselen van internationaal recht te respecteren en de volledige soevereiniteit van Oekraïne over al zijn grondgebied, inclusief Donbas en de Krim, te erkennen.’

Vast overtuigd van de lokale democratie en stadsdiplomatie, gebaseerd op de waarden van vrede die onze gemeenten in heel Europa sinds 1951 verenigen, staan we achter de Oekraïense gemeenten, steden, hromadas, districten, rajons en hun representatieve verenigingen. (…) Als Europese lokale en regionale overheden, die 60 nationale verenigingen in 40 Europese landen, waaronder Oekraïne, vertegenwoordigen, zullen we ons blijven inspannen om hen bij hun inspanningen te ondersteunen. We zijn niet alleen klaar om onze collega’s in het land te ondersteunen met de materialen en expertise die ze de komende dagen en weken nodig zullen hebben. Gemeenten en regio’s zullen binnenkort waarschijnlijk te maken krijgen met de menselijke gevolgen van een dergelijke tragedie voor Europa, met waarschijnlijk een stroom van humanitaire vluchtelingen tot gevolg. Coördinatie met onze nationale regeringen zal essentieel zijn. Laten we als Europese afdeling van de UCLG hopen dat de stadsdiplomatie ons binnenkort allemaal weer zal verenigen. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten