• 21/05/2024

Bonheiden hield grote boomplantactie langs Diedonken

BONHEIDEN – Vandaag vond een grote boomplantactie plaats langs Diedonken in Bonheiden. Inwoners en de chiro van Rijmenam maken Bonheiden op die manier nog een pak groener.

Tijdens het plantseizoen 2023-2024 plant Gemeente Bonheiden drie nieuwe bossen aan, goed voor ongeveer drie hectare nieuw bos.

Deze realisaties worden mede mogelijk dankzij de professionele ondersteuning van de Bosgroep Antwerpse Gordel.

De Bosgroep volgt het volledige bebossingstraject en verzorgt de begeleiding tijdens de plantactie om de boompjes op de juiste manier de grond in te krijgen.

De eerste plantactie vond vandaag plaats in Diedonken. Daar gingen zo’n 1 815 boompjes de grond in.

Het nieuwe bos wordt aangeplant op een perceel dat in bosgebied gelegen is en al omgeven wordt door een bestaand bos.

Grotere aaneengesloten stukken bos zijn voor de natuur immers veel waardevoller dan kleine versnipperde stukjes bos. Het nieuwe bos wordt aangeplant in verschillende zones.

Langs de straatkant komt een zone met een bosrand. Dit is een zone met bloeiende struiken die voor een natuurlijk ogende overgang zorgt tussen het bos en het omliggende landschap, maar ook voor voedsel en beschutting voor tal van diersoorten (vleermuizen, vlinders, vogels, …).

Daarachter wordt dan een gemengd loofbos aangeplant, met een onderlaag van lagere soorten.

Achteraan het perceel komt een zone met lagere boomsoorten, en wordt er ook een open plek voorzien in graslandbeheer.

Deze open plek zorgt voor meer licht in het bos, waardoor er weer andere planten gaan groeien. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en een gezonder bos.

Er zal ook een wandelpad door het bos aangelegd worden, zodat ook inwoners van dit nieuwe bos kunnen genieten.

Op woensdag 10 januari 2024 zal er een bos aangeplant worden in samenwerking met de kindergemeenteraad in de Schranshoeflei met 990 boompjes.

Op zondag 21 januari 2024 zullen de voormalige voetbalterreinen in de Mechelsbroekstraat aangepakt worden met 2 385 boompjes. In het totaal gaat het dus over 5 190 boompjes. (EM / Foto’s Erik Vaneycken)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten