• 12/07/2024

Boerenkrijgmonument staat er terug, unieke rondleiding in Nijlen

BERLAAR – Het boerenkrijgmonument van Gestel, deelgemeente van Berlaar, is terug van weggeweest. Stichting Kempens Landschap liet het beeld vorige zomer weghalen voor een grondige restauratie. Het monument dat deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht staat weer te pronken als weleer op het kerkhof van de pittoreske gemeente.

Het boerenkrijgmonument prijkt al sinds 1898 op het kerkhof achter de kerk in Gestel. Het is een aandenken aan de woelige strijd die in 1798 de kleine gemeente even op haar grondvesten deed daveren. Na al die jaren was het beeld aan restauratie toe. Stichting Kempens Landschap ontving hiervoor een premie van het agentschap Onroerend erfgoed , goed voor 70 procent van de kostprijs.

Kathleen Helsen (CD&V, zie foto), gedeputeerde en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: ‘De in het oog springende blauwe globe schilferde helemaal af, net als de andere verflagen op het beeld. Ook de sokkel was er erg aan toe. Die vertoonde namelijk verschillende barsten, waardoor het beeld niet erg stabiel meer stond. Bij het wegnemen van dit monument zijn we dus heel voorzichtig te werk moeten gaan.’ Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde en andere covoorzitter: ‘In het atelier van de restaurateur in Essen werd het beeld helemaal gereinigd en de verflagen verwijderd. Om het beeld te stabiliseren werd eerst het nodige onderzoek gedaan. Zo konden we de nodige structurele herstellingen doen.’

Als één van de meest schilderachtige plekken van de provincie Antwerpen, werd het centrum van Gestel in 1992 erkend als een beschermd dorpsgezicht. In 2010 startte de gemeente met de opwaardering ervan. Burgemeester Walter Horemans (CD&V): ‘Daarvoor deden we een beroep op de expertise van Stichting Kempens Landschap. Onder hun coördinatie werden onder meer de pastorij en de kerkhofmuur gerestaureerd. Het was voor ons dus een logische stap om hen opnieuw in te schakelen voor de restauratie van dit monument.’

Voor het eerst zullen bezoekers unieke rondleiding kunnen volgen in de pastorie van Nijlen, een imposant gebouw.

De pastorie werd speciaal voor open monumentendag ingericht als museum dat het leven in het gebouw zo waarheidsgetrouw mogelijk weergeeft. Om zoveel mogelijk geïnteresseerden de kans te geven dit unieke bezoek te ervaren koos men ervoor om het gebouw zowel op zaterdag 10 al zondag 11 september open te stellen. Gezien de specifieke locatie is het verplicht om in te schrijven. De groep mag maximum uit tien personen bestaan.  Ook het Kempens diamantcentrum opent op zondag 11 september de deuren van 10  tot 16 uur. Hier zijn doorlopend demonstraties van het slijpen en snijden van diamant. Om 10.30 uur en 13.30 uur is eveneens een rondleiding met gids voorzien waarvoor je ook dient in te schrijven.  Info: www.nijlen.be/omd .

Er werd een nieuwe versie van de sportgids van Nijlen online gezet. Indien  jou club er niet bijstaat en je wenst dat dit gebeurt, stuur dan een mailtje naar sport@nijlen.be. (EM / Foto CD&V)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten