Boekvoorstelling stadskroniek ‘Lang leve de Reuskens’ in Borgerhout
BORGERHOUT – Een grootse gebeurtenis in de lange geschiedenis van vier kleine reuzen. Onder ruime belangstelling van een bont gezelschap reuzenbouwers en sympathisanten, werd de kroniek van Reus, Reuzin, Dolfijn en Kinnebaba voorgesteld. Een mooie uitgave die alle aspecten van deze eeuwenoude traditie in de verf zet.
Wat meteen opviel, is de grensvervagende kracht waarover deze ‘poppen’ beschikken. Alle vermeende verschillen, zowel zichtbaar als onzichtbaar, vallen weg als een groep mensen zich achter een gezamenlijk doel zet. Een mooi voorbeeld van het grootse dat een hoop kleine mensen kan bereiken. Het reuzenfeest is sinds de revival van 2012, de 300ste editie van de stoet, dan ook helemaal uitgegroeid tot een alomvattend festival van de verbinding.
In de prachtige hal van het districtshuis, kon je het boek kopen bij Godelieve Fonteyn. De enige echte en voorlopig laatste Borgerhoutse Reuzenprinses, die met terechte trots haar gekoesterde scherp draagt.
Ook de reuzen waren natuurlijk van de partij en ze lieten zich, als echte diva’s, met veel plezier fotograferen. Tijdens de toespraken mochten de dragers zich even ontdoen van hun ‘last’ en kon ik ze snel een paar vragen stellen. Een interview dat, hoewel hun namen publiek geheim zijn, anoniem moest plaatsvinden.
Hoe word je reus? ‘Reuzendrager zijn is een roeping, je wordt erin getrokken. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd en je moet enkele proeven afleggen. Naast de fysieke inspanning moet je ook de dansjes leren en dat is niet altijd eenvoudig, omdat je enkel door de mond van je reus kan kijken. Ze wegen ook wel wat, maar door de adrenaline voel je dat niet, hoewel ze toch wel stevig op de schouders drukken.
Wat is er nodig om jouw functie als reuzendrager over te nemen? Dan zul je me moeten ontvoeren, want voor geen geld zou ik mijn plekje in de reus afstaan.
Het boek kost tien euro en is te koop in BorGerHub, Antwerp City Shop Het Steen en de MASshop.
Bart BOUSSEMAERE