• 20/09/2024

Boek over Mol rond 1900 aan voordeeltarief, zoek nieuw naam voor CC

MOL – Wie voor maandag 27 september het boek ‘Molse dorpszichten in beeld en woord (1870-1905) – Mijne beste groetenissen vanuit Moll’ bestelt, geniet van het voordeeltarief. Je betaalt slechts 25 euro in plaats van 30 euro. Het boek bevat prachtige beelden en verhalen van de gemeente rond het jaar 1900. Voorintekenaars mogen hun boek vanaf dinsdag 19 oktober afhalen bij de dienst erfgoed in ’t Getouw.

Frederik Loy (CD&V), schepen voor erfgoed: ‘Het boek is het resultaat van een boeiende zoektocht naar de eerste beelden van de gemeente Mol. Foto’s waren duur en dus zeldzaam, maar dankzij de meer bekende en populaire, ‘volksere’ postkaarten beschikken we toch over heel mooie beelden. De eerste Molse postkaarten werden uitgegeven vanaf 1900. Daarna verschenen er elk jaar tientallen prachtige zichten van onze gemeente, die in die periode nog een echte landelijke parel was. Beelden die meer dan 100 jaar later onvoorstelbaar zijn, maar desondanks toch nog herkenbaar.’

Je bestelt door over te schrijven op rekeningnummer BE02 0011 7961 1340 (Kamer voor Heemkunde vzw) of ter plaatse bij de dienst erfgoed, Molenhoekstraat 2 (tweede verdieping) of via archief@gemeentemol.be. Vanaf 19 oktober koop je het boek voor 30 euro bij dezelfde dienst, Standaard Boekhandel, Statiestraat 39A en Perswinkel ’t Pleintje, Ginderbroek 18.

Cultuurcentrum ’t Getouw zoekt een nieuwe naam die de veelzijdige werking van het cultuurcentrum weerspiegelt. Daarnaast is er nood aan meer praktische duidelijkheid bij bezoekers en inwoners over de locaties én wil men de vaak voorkomende verwarring met Administratief Centrum ’t Getouw vermijden. De nieuwe naam geeft meteen ook de mogelijkheid een nieuwe, frisse visuele identiteit te ontwikkelen. Het totale plaatje moet leiden naar een herkenbare en aantrekkelijke uitstraling. Voor de nieuwe naam rekent men vooral op de inspiratie van de inwoners. Bezorg voor zondag 17 oktober je leukste ideeën via www.getouw.be/nieuwenaam. Nadien kiest een jury een top drie en krijg je de kans om uit deze namen op je favoriet te stemmen. Het resultaat van deze stemming wordt daarna voorgelegd aan de gemeenteraad die de nieuwe naam officieel bekrachtigt.

Hilde Valgaeren (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Bij de oprichting van het cultuurcentrum in 1995 werd gekozen voor ’t Getouw als naam: een mooie en historische verwijzing naar de oude textielfabriek Van Dooren, die gevestigd was op de locatie waar het cultuurcentrum toen zijn intrek nam. Alle zalen en functies van het cultuurcentrum bevonden zich op dat moment op die locatie in de Molenhoekstraat. In de loop der jaren breidde het cultuurcentrum uit. Dagcurussenwerking Pionier kwam erbij en met Schouwburg Rex werd een nieuwe locatie in gebruik genomen. Pionier heeft z’n werking in de Guide Gezellestraat, Schouwburg Rex bevindt zich in de Smallestraat. Deze situatie zorgt voor verwarring bij bezoekers. De benaming ’t Getouw verwijst niet enkel naar het cultuurcentrum zelf, maar ook naar de locatie in de Molenhoekstraat waar veel culturele activiteiten plaatsvinden maar waar ook met Administratief Centrum ’t Getouw een deel van de gemeentelijke diensten is gevestigd. Met een nieuwe naam willen we zorgen voor meer duidelijkheid en aansluiting bij de situatie van het cultuurcentrum anno 2021 én voor een vlottere dienstverlening naar onze inwoners en voor de bezoekers van het cultuurcentrum uit de bredere regio en daarbuiten.’ (EM / Foto Gemeente Mol)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten