• 21/06/2024

Boek met 1 000 foto’s schetst geschiedenis van Dessel, bevoegdheidswissels in Mol

DESSEL – Op vrijdag 12 mei stelt Heemkundige Kring De Griffioen Dessel zijn bijdrage aan de viering van ‘750 jaar Dessel’ voor. Dat wordt een boek van 416 pagina’s waarin Dessel geportretteerd wordt als ‘Een dorp als geen ander.’ Met niet minder dan 1 000 foto’s blikt men terug op Dessel in de twintigste eeuw.

De foto’s werden geselecteerd in functie van een hele reeks thema’s zoals Brouwerij Campina, carnaval in Witgoor, het Campinastrand (zie foto uit 1948), de cafés in Dessel, het werk van Karel Ooms, de verbroedering met Lichtenau, de Boeretang, de sportclubs (met niet alleen aandacht voor het voetbal), de boormeesters, de nucleaire bedrijven, de jeugdbewegingen en andere verenigingen, de scholen,… Het overgrote deel van de foto’s werd nog nooit gepubliceerd.

Voorzitter Luc Damen: ‘Eén foto zegt soms meer dan 1 000 woorden, daarom is de tekst bij de foto’s beknopt gehouden. ‘Een dorp als geen ander’ staat garant voor heel veel kijkplezier. Om de foto’s volledig tot hun recht te laten komen, is gekozen voor vierkleurendruk, kwaliteitspapier, een boek op groot formaat (28,5 op 24 centimeter), stevig genaaid en gebonden.’

Wie het boek bij voorintekening koopt betaalt 44 in plaats van 49 euro. Je kan het bestellen door een overschrijving op BE31 2300 1768 6655 van HK De Griffioen Dessel vzw, p.a. Turnhoutsebaan 38, 2480 Dessel. Wie het boek thuis toegestuurd wil krijgen, betaalt twaalf euro extra voor de verzendkosten. De voorintekening loopt tot donderdag 20 april. Van dit boek wordt maar één oplage gedrukt. ‘Een dorp als geen ander’ kan afgehaald worden in het oude gemeentehuis op zaterdag 13 en zondag 14 mei van 10 uur tot 12.30 uur. Ook de twee boeken ‘Dessel, anno…’ zijn nog te koop. Je betaalt tien euro voor deel één (2004) en twintig euro voor deel twee (2018). De drie boeken samen koopt men voor 70 euro, exclusief. verzendkosten.

Raadslid Anneleen Dom (N-VA) wordt voorgedragen als nieuwe schepen ter vervanging van partijgenoot Andreas Verbeke in Mol. De akte van voordracht staat geagendeerd op de gemeenteraadszitting van maandag 17 april. Na de aanstelling van Anneleen Dom vinden binnen het college van burgemeester en schepenen enkele bevoegdheidswissels plaats.

Schepen Andreas Verbeke nam recent ontslag als raadslid en lid van het college van burgemeester en schepenen. De aanstelling van een nieuwe schepen gebeurt via de gemeenteraad met een akte van voordracht, ondertekend door minstens de helft van de raadsleden én door de meerderheid van de verkozen raadsleden van N-VA. Inmiddels werd een akte van voordracht opgesteld met Anneleen Dom als nieuwe schepen. Lena Lenaerts is de eerste opvolger en vervangt Andreas Verbeke als raadslid.

De bevoegdheid ruimtelijke ordening verschuift naar schepen Hans De Groof (N-VA). Anneleen Dom volgt de bevoegdheden openbare werken, mobiliteit en financiën op. Daarnaast neemt ze van Hans De Groof de bevoegdheden natuurgebieden en ICT over.

Schepen Wendy Soeffers (CD&V) krijgt dierenwelzijn als extra bevoegdheid. Voor het eerst in de geschiedenis van de gemeente Mol telt het college van burgemeester en schepenen meer vrouwen (vijf) dan mannen (drie). (EM / Foto Heemkundige Kring Dessel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten