• 19/06/2024

Blue Flag mag worden gehesen in zes gemeenten/districten van onze provincie

HOOGSTRATEN – Vanmiddag ontvingen 30 Belgische stranden, zwemvijvers en jachthavens hun Blue Flag-certificaat. Dit in België door GoodPlanet beheerde label wordt toegekend aan locaties die uitblinken in duurzaamheid en kwaliteit. De uitreiking vond plaats aan de zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten, dat zelf al ruim 30 jaar gecertificeerd is. Tijdens de uitreiking had men aandacht voor een thema dat jammer genoeg heel zichtbaar is op onze stranden, namelijk zwerfvuil.

Blue Flag is een internationaal kwaliteitslabel dat uitbaters beloont die extra inspanningen leveren op het vlak van bewustmaking en educatie, uitstekende waterkwaliteit, gescheiden afvalsortering, een EHBO-post, de aanwezigheid van redders, schone toiletten, maar ook educatieve activiteiten en toegankelijkheid. Op deze manier herkent de toerist meteen de plekken die aandacht hebben voor mens en natuur.

Tijdens de uitreiking van de Blue Flag ligt de focus jaarlijks op één van de thema’s van de toekenningscriteria. Dit jaar was dat zwerfvuil, afval dat mensen – al dan niet doelbewust – op de grond gooien of laten vallen. Het is één van de thema’s waar GoodPlanet rond werkt en het is jammer genoeg een probleem dat zich nog altijd stelt op openbare plekken zoals stranden. In 2021 werd er door Ovam meer dan achttien miljoen kilo zwerfvuil en ruim 28 miljoen kilo sluikstort geruimd in Vlaanderen.

Arnold Wittenberg (Open Vld), schepen van sport, toerisme en cultuur in Hoogstraten: ‘Ook bij De Mosten is er veel aandacht voor dit thema. Zwerfvuil zien liggen trekt zwerfvuil aan, dat is algemeen geweten. Daarom houden onze medewerkers het terrein brandschoon. We zorgen ervoor dat de vuilnisbakken duidelijk worden aangegeven met onze eigen mascotte Mosti. Ons recreatiedomein trekt trouwens helemaal de duurzame kaart met een rietveld om het water te zuiveren, duurzame houten speeltoestellen en houten wegwijzers. Plastic wordt van het terrein geweerd. Zelfs de kledij van onze medewerkers is van duurzaam biokatoen gemaakt.’

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van toerisme: ‘Er zijn in Vlaanderen heel wat oases van rust, plezier en ontspanning waar bezoekers en bewoners alle dagdagelijkse bezorgheden even achter zich kunnen laten. En die plekjes moeten we koesteren. Rondslingerend afval of vervuild water zijn dan een doorn in het oog. Vanuit Vlaanderen willen we de meerwaarde van toerisme vergroten, en initiatieven zoals Blue Flag zijn daarom erg welkom. Ze doen zowel uitbaters, bezoekers als bewoners meer stilstaan bij de impact die ze hebben op hun omgeving. Het vraagt natuurlijk de nodige inspanningen om een plek proper en veilig te houden. Al wie vandaag een Blue Flag-certificaat ontvangt mag dus zeker eens extra in de kijker gezet worden.’

Dit zijn de Blue Flag-locaties in onze provincie: APB Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer, Zilvermeerhaven – Port Aventura en ’t Strandje (Mol), Sport- en recreatiecentrum De Nekker (Mechelen), Jachtclubs Kempisch Dok (Antwerpen), Zwemvijver Boekenberg (Deurne), De Mosten (Hoogstraten) en De Lilse Bergen (Gierle/Lille).

Om Blue Flag-label te krijgen, moet aan criteria worden voldaan. Proper (zwem)water is het meest voor de hand liggende criterium. Daarnaast worden veiligheid, dienstverlening en toegankelijkheid gecheckt (aanwezigheid van redders, EHBO-materiaal, de beschikbaarheid van drinkwater …) en hoe het staat met milieu- en duurzaamheidsmanagement (een proper strand waar je afval kan sorteren, propere toiletten …). Ook belangrijk is dat bezoekers geïnformeerd worden over de waterkwaliteit en een bord aantreffen met een overzichtskaart van de locatie, waarop lokale natuurgebieden staan. (EM / Foto Goodplanet)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten