• 17/07/2024

‘Blijf in onze provincie vanaf 16 uur binnen tenzij het niet anders kan’

ANTWERPEN – Deze namiddag zal een hevige storm met krachtige rukwinden woeden met naar verwachting de grootste impact in het noordwesten van het land. Net na het middaguur begint het te regenen in onze provincie, nadien komen er opklaringen en zelfs zon maar vanaf  15-16 uur worden er rukwinden verwacht tot 120 kilometer per uur. Die kunnen tot laat in de avond duren. Weervrouw Sabine Hagedoren: ‘Het is echt niet verantwoord om buiten te komen tenzij het niet anders kan.’

Onder meer voor de provincie Antwerpen geldt code oranje. Voor de scheepvaart in onze provincie neemt het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) enkele maatregelen in het kader van de veiligheid. Intussen heeft ook vervoersmaatschappij De Lijn bekend gemaakt dat ze bekijken wat ze kunnen doen voor die leerlingen die vroeger naar huis moeten gaan omdat hun school vroeger sluit. Voor wie nog de weg op moet, vraagt Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) uitdrukkelijk om de snelheid aan te passen en te zorgen voor de nodige afstand en aandacht.

Er geldt een algemeen op- en afvaartverbod voor de scheepvaart. Dit bepaalde de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit, een samenwerking tussen de Vlaamse en de Nederlandse overheid. Zo’n verbod betekent dat schepen langs de kade in de haven of in het ankergebied op zee moeten wachten vooraleer hun reis veilig verder te zetten. Als de storm gaat liggen, bekijkt MDK samen met alle partners van de nautische keten de planning om de wachtende schepen zo snel mogelijk te bedienen.Ook de veerdiensten op de Schelde kunnen hinder ondervinden. Meer info: https://www.agentschapmdk.be/nl/veerdiensten

Er wordt een stormtij (combinatie van springtij op de rivieren en een storm op zee) verwacht voor vannacht/morgenochtend. De voorspellingen gaan uit van een hoogwater in Antwerpen van 6,70 mTAW om 5u15 zaterdagochtend. We verwachten dat ook de daaropvolgende hoogwaters (zaterdagnamiddag en maandag) verhoogd zullen zijn. Peeters: ‘We verwachten geen gevaarlijk stormtij zoals bij storm Corrie twee weken geleden. De verwachte waterpeilen liggen nu zo’n 40 centimeter lager dan toen.’ De Vlaamse Waterweg nv verwacht dat een aantal overstromingsgebieden in de keten, aangelegd in het kader van het Sigmaplan, morgenochtend in werking zullen treden (en mogelijk ook de daaropvolgende hoogwaters). Het zal onder meer gaan om Anderstadt (Lier), Zennegat (Mechelen) en Bovenzanden (Heindonk – Willebroek). De jaagpaden die dienstdoen als overloopdijken voor de overstromingsgebieden zullen uit veiligheidsoverweging worden afgesloten voor jaagpadgebruikers. Langs die overloopdijken zal namelijk het rivierwater de overstromingsgebieden instromen. De waterkeringspoorten op de Antwerpse Scheldekaaien worden voorlopig niet gesloten.

Door de aangekondigde storm Eunice hebben verschillende scholen in Vlaanderen vandaag besloten om vroeger te sluiten, vaak al vanaf 12 uur. Dit heeft gevolgen voor een heel aantal leerlingen die met de bus naar huis rijden. De Lijn voorziet waar mogelijk versterkingsritten te voorzien en grotere bussen zodat de leerlingen veilig thuis geraken. Peeters: ‘Reizigers plannen hun reis best vlak op voorhand via de app of de website van De Lijn om eventueel een alternatief voor hun traject op te zoeken.’.

Het treinverkeer vanuit Mechelen en Gent richting Antwerpen wordt vanaf 14 uur stilgelegd. De treinen in de Kempen blijven rijden tegen een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. De recyclageparken van IGEAN worden gesloten en in Mechelen worden de deelsteps uit het verkeer genomen. De Karel de Grote Hogeschool heeft de lessen stopgezet. Er wordt wel opvang voorzien. De AP-Hogeschool stuurde, net als het Sint-Romboutscollege in Mechelen en UAntwerpen,; Bassisschool Alica Nahon in Putte en de meeste scholen in de Kempen leerlingen en studenten naar huis. Ook de vijf middelbare scholen op grondgebied Malle hebben gezamenlijk beslist om de school te sluiten. De basisscholen blijven open. Alle provinciale en stadsparken zijn gesloten. Haven van Zeebrugge is volledig gesloten. Op Brussels Airport zijn de vluchten naar Nederland en Groot-Brittannië afgeschaft.

De testcentra van de eerstelijnszone Kempenland, in Turnhout en in Weelde (Ravels), blijven gesloten. Om dat te compenseren, opent het testcentrum in Weelde zaterdag van 9 tot 10 uur. In Turnhout gaan zaterdag de testen op afspraak gewoon door, maar er komt tegelijkertijd een vrij inloopmoment van 12 tot 16 uur.

Maaltijdkoerier Deliveroo heeft door het stormweer de dienstverlening momenteel stopgezet .Zoo Antwerpen en Planckendael werden om om 13.30 uur gesloten.

Om 14 uur werd in de stad Antwerpen besloten om de Vélokes niet meer te verdelen om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. Ook het Xaveriuscollege uit Borgerhout sloot zich bij de lange lijst scholen aan die de deuren vroegtijdig sluit.

Albert Heijn stopt met leveringen aan huis.

Voor een overzicht van de schade per gemeente/stad/district zie

https://antwerpspersbureau.be/overzicht-van-de-schade-per-gemeente-stad-of-district-wordt-constant-aangevuld. 

(EM)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten