• 20/06/2024

Binnentuin achter stadhuis geopend voor publiek – Street Art in Wilrijk

WILRIJK – De historische binnenstad is een publieke groene plek rijker. Het binnen-gebied achter het stadhuis (Kaasstraat-Zilversmidsstraat-Gildekamersstraat-Suikerrui) dat vroeger grotendeels verhard en afgesloten was, is opnieuw aangelegd door Monument Vandekerckhove als publieke ruimte. Niet alleen het ontwerp en de beplanting, maar ook de nieuwe naam, het Leonie Glassplein (zie foto), verwijst naar de edelsmeedkunst en diamant.

Het deel van de tuin, circa 417 vierkante meter groot, dat grenst aan de Zilversmidstraat is steeds open voor publiek. Het deel van de binnentuin dat grenst aan de Kaasstraat en de achterzijde van DIVA (het museum voor diamant, juwelen en zilver) en een oppervlakte heeft van 828 vierkante meter wordt tijdens de openingsuren van het museum opengesteld. Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘De koetspoorten aan de Gildekamersstraat zullen na de voltooiing van de restauratie van het stadhuis elke dag openstaan, zodat de binnentuin een nieuwe doorsteek tussen de Grote Markt en de Schelde vormt.’

Het naamplaatje leest ‘Leonie Glassplein (1876-1961), notabele uit de Antwerpse diamantgemeenschap’. Schepen voor openbaar domein Claude Marinower (Open Vld): ‘Leonie Glass was de echtgenote van Isidore Tolkowsky, een Antwerps diamanthandelaar en de moeder van Marcel Tolkowsky, die de vorm van de moderne ronde briljant geslepen diamant bedacht. Het echtpaar was betrokken bij de Caisse Israëlite de Secours d’Anvers, later opgegaan in het Centraal Beheer voor Joodse Weldadigheid en Maatschappelijke Dienstverlening. Na het overlijden van haar echtgenoot in 1931 emigreerde Glass naar New York. In het Schoonselhof is een grafmonument van het echtpaar terug te vinden.’

Onder de nieuw aangelegde tuin is een fietsparking voorzien. In de zomer van 2019 heeft er eerst een uitgebreid archeologisch onderzoek van de bodem plaatsgevonden. In het najaar is de bouw van de ondergrondse fietsstaanplaatsen gestart. Schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA):  ‘De stad moedigt eigen personeel aan om zich duurzaam te verplaatsen. Daarom voorzien we voor de mensen die werken in het stadshuis en in DIVA een ondergrondse parking. 80 fietsplaatsen zijn bedoeld voor het personeel. Buurtbewoners zullen er vanaf begin december een plaats voor hun fiets kunnen huren. Ook daarvoor zijn 80 plekken voorzien. Meer informatie op https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/parkeren-en-mobiliteit/met-de-fiets/de-buurtfietsenstalling.

Eerder meldden we dat de nutskasten in het district Wilrijk worden beschilderd. Vanaf dit weekend strijken verschillende street artists van Tour Elentrik neer in Oosterveld en Elsdonk. In die laatste wijk is het thema ‘dieren.’ Een ander thema is de Olympische Spelen. Op 21 plaatsen worden de grijze nutskasten in een kleurrijk kunstzinnig jasje gestoken. Daarnaast brengt Tour Elentrik op het Valaar een eerbetoon aan de legendarische folkzanger Ferre Grignard. Eerder werden kasten op de Bist aangekleed als speelkaarten en dragen tientallen andere exemplaren elders in het district taferelen uit de stripalbums van Jommeke en Lucky Luke. Met Tour Elentrik (een concept van https://www.treepack.net/)) ontvangt Wilrijk een project dat zijn strepen verdiende op vele andere plekken in Vlaanderen en Antwerpen, zoals op Luchtbal. De artiesten  zijn met droog weer aan de slag tot woensdag 2 december.

Zodra de nutskasten allemaal in een nieuw jasje zitten, zal het district een digitale wandelroute lanceren. Zo kunnen liefhebbers van street art de creaties ter plekke bekijken en de wijken Oosterveld en Elsdonk ontdekken. Districtsschepen Hans Ides voor cultuur (CD&V): ‘Bovendien wordt elk werk opgenomen in de Street Art Cities–platform met locaties en uitleg. Wilrijk heeft een echte naam opgebouwd wat betreft street art. Na de aankleding van de brugpijlers onder het A12-viaduct en heel wat verstripte muren en nutskasten volgen nu een reeks werken gelinkt aan de omgeving en mee bedacht door de buurt.’ (EM / Foto Frederik Beyens)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten