Binnenkort telt gemeente Kapellen liefst drie digipunten
KAPELLEN – Eind juni ging in samenwerking met Selab een digipunt in dienstencentrum ‘t Bruggeske in Kapellen van start, telkens op vrijdag tussen 10 en 12 uur.
Het doel van een digipunt is mensen die digitaal niet zo vaardig zijn, op een toegankelijke manier extra hulp of opleiding te geven.
Dit kadert in het project Digibanken, een initiatief van Vlaanderen om e-inclusie te bevorderen.
Een tweede digipunt ging vanmorgen van start op initiatief van Buurtinformatienetwerk (BIN)-wijkcomité bomenwijk: elke eerste en derde woensdag van de maand kunnen wijkbewoners tussen 10 en 12 uur terecht in het lokaal van ADO-Icarus (Wilgenstraat 20).
De medewerkers van dit digipunt zijn gespecialiseerd in cybercrime en de gevaren van het internet.
En vanaf januari opent meteen ook een derde digipunt in Kapellen: je kan in de bib (Dorpsplein 15) wekelijks naar het spreekwoordelijke ‘digitaal vragenuurtje’ op woensdag tussen 14 en 16 uur.
Selab is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen zes gemeenten in de Noordrand van Antwerpen.
De gemeenten Brasschaat, Kapellen, Malle, Schoten, Stabroek en Wuustwezel maken deel uit van Selab en verbinden zich om samen te werken aan een gemeenschappelijke visie op sociale economie.
Selab staat voor sociaal economisch labo en zet proeftuinen en projecten op om sociale economie in de regio te versterken.
Selab neemt de regierol op om sociale economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren.
Het Centrum voor Cybersecurity deelt alvast enkele tips waarmee je je kan wapenen tegen cybercriminaliteit:
Installeer een goed antivirusprogramma een laat het automatisch scannen. Een lijst met betrouwbare virusscanners kan je hier vinden.
Doe regelmatig updates. Doe dit voor je besturingssysteem, je programma’s en je apps. Programma’s die niet up-to-date zijn, zijn gemakkelijker te infecteren door virussen.
Maak regelmatig een back-up van je gegevens op een externe harde schijf of in de cloud. Een virus kan al je persoonlijke bestanden verwijderen of zelfs gijzelen. Als je regelmatig back-ups maakt, beperk je de schade.
Sluit je harde schijf enkel aan op de computer tijdens het maken van een back-up. Nadien moet je de harde schijf loskoppelen en elders bewaren.
Let op voor phishing. Leer valse e-mails herkennen. Deel nooit het nummer van je bankkaart, de codes van je bankkaart of responscodes, of persoonlijke gegevens zoals je wachtwoord.
Bescherm je accounts op een veilige manier: kies voor tweestapsverificatie als dat mogelijk is, gebruik een wachtwoordmanager en kies lange wachtwoorden (minstens veertien karakters) en deel ze niet met anderen.
Luc WUYTS